Houterig

De stammenstrijd tussen Haagse ministeries over de bescherming van het tropisch regenwoud lijkt zich te verplaatsen naar de binnenlanden van Afrika.

Staatssecretaris Gabor (natuurbeheer) reist volgende week af naar Kameroen om daar bij de opening aanwezig te zijn van de halfjaarlijkse internationale hout-conferentie "Itho', goed voor 90 procent van de totale internationale houthandel.

De deelname van de staatssecretaris aan de Itho-vergadering is opmerkelijk, omdat de Nederlandse delegatie op de bijeenkomst niet onder leiding staat van ambtenaren van Gabor's eigen departement, maar onder die van economische zaken. Dat ministerie heeft amper twee maanden geleden tijdens de internationale Cites-conferentie in het Japanse Kyoto Gabor's voorstellen voor de bescherming van de tropische houtsoorten merbau en ramin vakkundig om zeep helpen brengen. Gabor was een weekje op vakantie toen zijn eigen ambtenaren in Kyoto de Nederlandse voorstellen wanhopig maar zonder resultaat probeerden te verdedigen.

“De staatssecretaris gaat naar Kameroen omdat hij een van de ondertekenaars is van het regeringsstandpunt tropisch regenwoud”, vertelt de woordvoerder van Gabor. Onduidelijk blijft evenwel waarom Gabor dan niet naar Kyoto afreisde, de conferentie die hem direct aanging. Een ding zal Gabor in Kameroen zich niet laten ontgaan: een bezoek aan een heus tropisch regenwoud. (GvA)

    • Geert van Asbeck
    • Kees Versteegh