Hoofdagent opnieuw gearresteerd

AMSTERDAM, 27 APRIL. De voormalige Amsterdamse hoofdagent M. H., die wordt verdacht van de liquidatie van de crimineel Klaas Bruinsma, is vorige week donderdag in het centrum van de hoofdstad klemgereden en andermaal gearresteerd. Naar verluidt gaat het ditmaal om een vorige maand gepleegde moord op een inwoner van Wilnis. Volgens de politie is de moord een afrekening in het criminele milieu.

Bruinsma werd op 27 juni vorig jaar voor het Hilton Hotel in Amsterdam doodgeschoten. Hij wordt door velen beschouwd als de leider van een omvangrijke misdaadorganisatie, die handelde in verdovende middelen, speelautomaten en porno-artikelen.

H. werd vorige jaar voorgeleid als de verdachte van de moord op Bruinsma. In oktober werd hij in vrijheid gesteld nadat de rechtbank in Amsterdam het openbaar ministerie niet ontvankelijk had verklaard. Het politie-onderzoek voldeed volgens de rechtbank niet aan de minimale eisen van betrouwbaarheid.

Er waren volgens de rechtbank door politie en justitie zoveel fouten gemaakt dat geen sprake meer kon zijn van een eerlijk proces tegen H. Het openbaar ministerie besloot daarop beroep aan te tekenen. Het Hof bepaalt in februari alsnog dat de zaak ontvankelijk is.

Sinds de liquidatie van Bruinsma zou in zijn imperium een verbeten machtsstrijd plaatshebben. Daarbij zou vorige week opnieuw een afrekening plaats hebben gevonden. In Ermelo werd een negentienjarige jongen doodgeschoten, terwijl hij met een auto wegreed uit een garage.