Haagse hockeyclub twee punten verwijderd van eerste landstitel na vijftig jaar; Slechte veld grootste zorg voor HDM

DEN HAAG, 27 APRIL. HDM, twee punten verwijderd van de nationale hockeytitel bij de mannen, heeft een hoofdveld dat een kampioen absoluut onwaardig is. In de slotfase van het door de thuisploeg met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Tilburg stond de inferieure kunstgrasmat door de enorme regenval bijna geheel onder water en was verder spelen nauwelijks meer mogelijk. Het duel uit het lagere hockey, dat na HDM-Tilburg stond gepland, werd dan ook afgekeurd. “We hebben nog geluk gehad dat de scheidsrechters de wedstrijd niet tien minuten voor tijd hebben afgebroken”, constateerde HDM-coach Eddie Kervezee.

Kervezee hoopt dat het waterballet tegen Tilburg de definitieve doorslag zal geven voor het bestuur van HDM om voor komend seizoen al een nieuw veld aan te laten leggen. Het is eigenlijk de bedoeling dat de mat er pas met ingang van het seizoen 1993-'94 zal liggen. Kervezee wees er echter op dat HDM net een driejarig contract met een nieuwe hoofdsponsor, Vermeer Bouw BV, heeft afgesloten en dat er dus financieel het één en ander mogelijk zou moeten zijn. Het beruchte veld van HDM is al jaren een doorn in het oog van alle hoofdklassers. En tegenwoordig klagen coach en spelers van de Haagse club zelf ook mee. “Zo gaat het echt niet langer”, vindt Kervezee.

Het meest geschikte moment voor Kervezee om zijn bestuur om te praten is natuurlijk het eventuele kampioensfeest. HDM behaalde precies vijftig jaar geleden de laatste landstitel binnen. “Daarom knallen we er straks tachtig vaten bier tegenaan”, kondigde Kervezee aan. De trainer-coach sprak gisteren pas openlijk over de titel. “Ik kan dat onderwerp niet blijven ontlopen.” HDM speelt met name in de tweede helft van het seizoen erg constant. Er werd geen wedstrijd meer verloren. De enige nederlaag dateert van de beginfase van de competitie, op eigen veld tegen degradatiekandidaat SCHC.

HDM heeft uit de laatste twee wedstrijden nog twee punten nodig. Door de zege tegen Tilburg bleef de voorsprong op buurman HGC - 2-1 tegen Kampong - drie punten. HDM speelt donderdag tegen Kampong. “Ik denk”, aldus Kervezee, “dat we onze zenuwen wel onder controle kunnen houden. Dat is ons toch ook gelukt in de wedstrijden tegen toppers Bloemendaal en HGC.” De Hagenaars wensen zich voor de komende dagen in ieder geval mooier weer dan gisteren, want bij wederom zo'n grote wateroverlast zal de kampioenswedstrijd misschien wel op een bijveld aan het Theo Mann Bouwmeesterpad moeten worden afgewerkt. Dat zou een regelrechte afgang zijn.

Afgezien van het veld is ook de strafcorner van HDM aan verbetering toe. Daar wordt hard aan gewerkt. Zo bleek tegen Tilburg. Uitgerekend tegen de nationale doelman Frank Leistra benutte Bart Stradmeijer twee van de drie corners en werd de luid bejubelde matchwinnaar.

Onderaan de ranglijst in de hoofdklase lijkt het gevaar voor SCHC, dat de zieke coach Rob Bianchi op de bank mist, enigszins geweken. De ploeg uit Bilthoven won van concurrent MEP (3-0) en staat nu twee punten voor op Tilburg, drie op MEP en vier op nummer laatst, Victoria. Er degraderen twee clubs.