Groots welkom voor ex-koning in Roemenië

BOEKAREST, 27 APRIL. De voormalige Roemeense koning Michael is dit weekeinde bij zijn eerste bezoek aan Roemenië sinds 1947 een enthousiast welkom bereid. Honderdduizend Roemenen juichten gisteren de 70-jarige ex-koning toe.

Sinds de omverwerping van het bewind van dictator Nicolae Ceausescu heeft Michael, die twee keer koning van Roemenië is geweest, vergeefs geprobeerd naar zijn land terug te gaan. De tweede keer werd hij aanvankelijk ook toegelaten, maar na een nachtelijke rit door het land alsnog op technische gronden op het vliegtuig naar zijn woonplaats Genève gezet. De onwil van de machthebbers om Michael toe te laten heeft bijgedragen tot een verhoging van de populariteit van de ex-koning in Roemenië. Pas gisteren werd hij toegelaten, voor een paasbezoek dat vandaag eindigt, zij het op voorwaarde dat hij “als gewoon burger” zou komen.

Meer dan honderdduizend mensen kwamen gisteren bijeen voor het hotel in de hoofdstad waar de ex-koning verbleef. Toen hij op het balkon verscheen, werd hem vanuit de menigte met spreekkoren toegevoegd dat hij niet meer mocht vertrekken, een suggestie waarop hij evenwel niet inging. Hij zei in een korte toespraak dat zijn vertrek, vandaag, “geen afscheid” betekent omdat “we in ons hart bij elkaar blijven en we elkaar, zo God het wil, zullen terugzien”. Daarop riep de menigte terug: “We willen u in Cotroceni”, de residentie van de Roemeense president.

Tijdens orthodox pasen kreeg de vroegere koning van diverse kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders te horen dat de orthodoxe kerk wel iets zou zien in een herstel van de monarchie in Roemenië. De orthodoxe kerk heeft zich na de afschaffing van de monarchie uiterst dociel gedragen ten overstaan van het communistische bewind, ook en zelfs vooral ten overstaan van het regime van Nicolae Ceausescu. De populariteit van de kerk is om die reden niet zeer groot. Gisteren zei een van de priesters in Michaels gevolg dat “de monarchie sterker is dan de kerk”. In een toespraak tot de ex-koning was gisteren aartsbisschop Pimen van Suceava nog duidelijker: “We dragen u in ons hart. U bent een loot van dit land. Laten de voetstappen van Uwe Majesteit gezegend worden door God”.

In een vraaggesprek met het persbureau Reuter zei Michael gisteren dat hij graag weer in Roemenië zou wonen, maar dat op dit ogenblik “de politieke toestand nog niet rijp is” voor zo'n besluit. (Reuter, UPI)

Foto: Een ex-koning (links) en een overleden troonpretendent (rechts): terwijl de voormalige Roemeense koning Michael dit weekeinde, voor het eerst sinds 45 jaar terug in zijn land, het orthodoxe paasfeest vierde, werd groothertog Vladimir voor een herdenkingsdienst een kerk in Parijs binnengedragen. De nazaat van de laatste Russische tsaar, die vorige week overleed, wordt in St. Petersburg begraven. (Foto's Reuter en AP)