Genscher gaat op 17 mei weg als minister

BONN, 27 APRIL. Hans-Dietrich Genscher, de 65-jarige Duitse minister van buitenlandse zaken, treedt 17 mei af. Dit besluit heeft hij vanmorgen meegedeeld.

Hij had kanselier Helmut Kohl er begin dit jaar al van op de hoogte gebracht dat hij na vijf jaar op Binnenlandse Zaken ('69-'74) en achttien jaar op Buitenlandse Zaken overwoog om te vertrekken. Zijn matige gezondheid - hij is al vele jaren hartpatiënt - zou hierbij geen rol hebben gespeeld.

Genscher geldt sinds de jaren zeventig als onmisbare vlaggedrager van de liberale FDP en als architect van de Westduitse politiek jegens Oost-Europa. Met Kohl, en met steun van de VS, wist hij in 1989/'90 de omwentelingen in de DDR en Oost-Europa te benutten voor een politieke tempoversnelling in de richting van de Duitse eenwording, die oktober 1990 een feit werd.

Het overlegkader voor het eenwordingsproces, dat vorm kreeg in een snelle reeks zogenoemde twee-plus-vier-conferenties van de VS, de Sovjet-Unie, Frankrijk, Groot-Brittannië en de beide Duitse staten, kwam hij in februari 1990 overeen met zijn Amerikaanse collega, James Baker.

Genscher is afkomstig uit Oost-Duitsland, hij is in 1927 in het boerendorpje Reideburg bij Halle geboren. In 1952 vluchtte hij als student rechten naar West-Duitsland, waar bij medewerker van de FDP-fractie en vervolgens lid van de Bondsdag werd. In '69 werd hij minister van binnenlandse zaken in het SPD/FDP-kabinet-Brandt, in 1974 onder kanselier Schmidt (SPD) minister van buitenlandse zaken en vice-premier. In '82 ging Genscher zijn partij voor naar een andere coalitie, namelijk met Helmut Kohls christen-democraten.

In Bonn heeft vanmorgen nog een minister aangekondigd af te treden, namelijk mevrouw Gerda Hasselfeldt (CSU), de 42-jarige minister van volksgezondheid, wier beleid al maanden binnen en buiten de regeringscoalitie werd gekritiseerd.

    • J.M. Bik