Boze veteranen Nicaragua heffen blokkade snelweg op

MANAGUA, 27 APRIL. De Nicaraguaanse autoriteiten hebben gisteren een blokkade beëindigd van de Pan-American Highway, de "snelweg' die de Verenigde Staten via Midden-Amerika met Zuid-Amerika verbindt.

Tweeduizend ontslagen soldaten hadden afgelopen week samen met contra-rebellen, de voormalige tegenstanders in de acht jaar durende burgeroorlog tegen het Sandinistische bewind, de transcontinentale weg en een aantal straten in de provinciehoofdstad Esteli geblokkeerd. Zij eisen de huisvesting, de landbouwgrond en de leningen die hen beloofd zouden zijn bij de wapenstilstand in 1990. Bij botsingen van de politie met de groep zogeheten revueltos werd vrijdag een persoon gedood.

De twintigduizend gedemobiliseerde contra-rebellen en zestigduizend ontslagen soldaten hebben grote integratieproblemen in de Nicaraguaanse burgermaatschappij. (Reuter, UPI)