Blinde bezieling helpt Den Haag in de degradatiestrijd

ROTTERDAM, 27 APRIL. Fortuna Sittard (4-1 tegen Volendam) en SVV Dordrecht'90 (1-1 bij Sparta) spelen volgend seizoen ook in de eredivisie. Beide ploegen klasseerden zich, met nog één wedstrijd te spelen, definitief boven de streep. De strijd om de degradatie gaat het nu alleen nog tussen FC Den Haag en De Graafschap. VVV is al zeker van de laatste en achttiende plaats.

Ook de nummer zeventien degradeert direct en de nummer zestien moet twee kwalificatieduels tegen de verliezend finalist van de nacompetitie in de eerste divisie spelen. FC Den Haag, zestiende, staat één punt voor op De Graafschap en heeft bovendien op papier een beduidend makkelijkere laatste wedstrijd dan de concurrent, VVV-FC Den Haag en PSV-De Graafschap. “Maar je weet nooit. Het blijft voetbal”, sprak De Graafschap-trainer Simon Kistemaker zichzelf moed in.

Op een bepaald moment zag het er gistermiddag voor De Graafschap nog heel rooskleurig uit. Zelf leidde het met 1-0 tegen MVV en Den Haag stond in het eigen Zuiderpark met 3-1 achter tegen Roda JC. Het liep uiteindelijk toch anders. De Graafschap-MVV eindigde in 1-1 en Den Haag vocht zich in het laatste kwartier van de wedstrijd naar een bijna onwaarschijnlijke 5-3 overwinning. Mark Wotte, de jeugdige interim-trainer van de Hagenaars, sprak na afloop van “blinde bezieling” bij zijn ploeg.

Helaas gaat strijdlust en wilskracht bij Den Haag altijd gepaard met gele kaarten. De ploeg kreeg er veruit het meeste in de eredivisie, 57 tegen, bijvoorbeeld, kampioen PSV 22. Gisteren kreeg Den Haag er drie van scheidsrechter Wegereef. Twee zijn er goed voor een schorsing, Marcel Valk kreeg zijn zevende gele kaart van dit seizoen, Cor Lems zijn tiende, een nationaal record. Wotte zal Valk een geldboete opleggen voor zijn misstap. Daarentegen zal de trainer Lems met rust laten. Voor hem gelden privéproblemen als verzachtende omstandigheden. Wotte: “Ik wist dus dat het mis kon gaan.”Wotte haalde Lems in de 73ste minuut naar de kant. De Haagse spelbepaler bleef maar praten tegen arbiter Wegereef en mocht blij zijn dat hij niet uit het veld werd gestuurd. Wotte had een gelukkige hand met zijn wissels. Edwin Post, voor Danen in het veld, zorgde voor 3-3 en Edwin Grünholz, invaller voor Lems, maakte twee minuten voor tijd met een fantastisch schot het vierde doelpunt en dezelfde speler werd ook nog in het strafschopgebied neergelegd waardoor Den Haag een penalty kreeg (5-3 door Van Eijkeren).