Besnijdenis moslimjongens uit handen van "kappers'

ROTTERDAM, 27 APRIL. Een trotse Turkse man draagt in zijn armen zijn zoontje van vier. Het jochie heeft betraande ogen en een rood aangelopen gezicht. Gekleed in een vuurrrode satijnen cape en een blauw met goud afgebiest hoedje, is hij een van de 24 islamitische jongentjes die afgelopen zaterdag in het buurthuis 't Lispunt te Rotterdam werden besneden.

Het zaaltje in 't Lispunt is versierd met slingers en luchtballonnen. Er staat een keurig gedekte tafel met islamitisch gebak. Terwijl een Marokkaanse band musiceert, ontdoet dokter J.L. Lie van het Schieland ziekenhuis in een kamertje naast de feestzaal voor vijftig gulden per operatie de jongens van hun voorhuid.

De dag moet volgens de organisator, het Centrum voor Gezondheidszorg en Maatscappelijke dienstverlening (CGM), model staan voor hoe besnijdenissen van islamitische jongens moeten plaatsvinden. Het CGM wil in samenwerking met het ministerie van WVC en de Erasmus universiteit van Rotterdam een plan ontwikkelen voor een opleiding voor islamitische besnijders.

De besnijdenis van een jongen is voor moslims een belangrijk religieus moment en dient, zoals de eerste communie bij de katholieken, feestelijk te worden gevierd. Volgens de koran kan een onbesneden man geen moslim zijn. De koran stelt dat islamieten moeten leven naar het voorbeeld van de profeet Mohammed, die besneden was. Jaarlijks worden er in Nederland circa 20.000 islamitische jongens van tussen twee en vijf jaar besneden. Negenduizend in ziekenhuizen en 11.000 volgens het CGM in achterafkamertjes, waar illegale besnijders, de zogenaamde "kappers', hun werk doen. Beide alternatieven worden door het CGM betiteld als onwenselijk en slecht voor de integratie van de moslimgemeenschap.

Een Nederlands ziekenhuis wil pas besnijden als daar een medische indicatie voor is. Een besnijdenis in een ziekenhuis kost rond de 3500 gulden. Op zich geen probleem, aangezien vele huisartsen bereid zijn een verwijsbriefje te schrijven, waarna de kosten worden vergoed door de verzekering. In een ziekenhuis is het voor de familie niet mogelijk het bijbehorende feest te vieren. De jongens wordt onder volledige narcose besneden, waarna de patiënt drie dagen moet blijven. In 't Lispunt kunnen de jongens direct na de ingreep naar huis.

Y. Beskaya (24) is een van de zeventien studenten medicijnen die zich hebben aangemeld voor de opleiding tot besnijder. Hij is enthousiast over het project: “Het besnijden door "kappers' is medisch gezien onverantwoord en bovendien illegaal. De ingreep in ziekenhuizen is ook niet helemaal legaal, aangezien er wordt gewerkt met een verzonnen medische indicatie. Dit project maakt hopelijk een einde aan deze schimmige praktijken. Het probleem is dat de moslims in Nederland nog geen culturele traditie hebben opgebouwd. Dit in tegenstelling tot de joodse gemeenschap, die de besnijdenis legaal en binnen de waarden van hun cultuur hebben geregeld.” De joodse gemeenschap heeft al een eigen opleiding tot besnijder. Joodse jongens worden acht dagen na de geboorte besneden.

Volgens kinderarts C. Stigter die het project begeleidt, kijken Nederlanders ten onrechte nog wat vreemd aan tegen het besnijden van mannen. In de Verenigde Staten is het volgens Stigter gemeengoed. Veel mannen laten zich daar op niet-religeuze gronden besnijden, omdat onderzoek zou hebben aangetoond dat vrouwen die getrouwd zijn met besneden mannen aanmerkelijk minder vaak getroffen worden door baarmoederhalskanker.