Berlijnse Muur door staking "in ere hersteld'

ROTTERDAM, 27 APRIL. De Berlijnse Muur, het symbool van de scheiding tussen Oost en West dat in 1989 sneuvelde, is vandaag weer even in ere hersteld. Duizenden reizigers die met de bus, tram of metro van Oost-Berlijn naar het westelijke deel van de stad wilden, zijn vanmorgen blijven steken op wat eens de zonegrens was. De voormalige Amerikaanse, Britse en Franse zones waren weer even het onbereikbare, beloofde land als in de dagen van Checkpoint Charlie.

In West-Berlijn ligt het openbaar vervoer geheel stil door de ambtenarenstaking die ook andere steden van Duitsland heeft lamgelegd. De ambtenaren in het voormalige DDR-gebied hebben echter nog steeds een (slechtere) eigen CAO en zijn daardoor niet betrokken bij het loonconflict. In het oostelijk gedeelte gaat alles dus gewoon door en voor het eerst sinds de hereniging beter dan in het westen, zoals Duitse kranten vanochtend cynisch schreven.

Niet alleen blijven de voertuigen van U-Bahn en S-Bahn achter in de remise, ook de posterijen hebben het werk neergelegd waardoor de brieven en pakketten zich opstapelen in de postkantoren. Volgens de politie waren er tijdens de spits grote rijen stilstaande auto's, die in de loop van de ochtend aarzelend in beweging kwam. “Er is geen sprake geweest van een chaos, het autoverkeer beweegt alleen - "stop-and-go' zeer langzaam”, zei een politiewoordvoerder vanochtend.

De Berlijnse stakers mochten zich verheugen in een bezoek van Monika Wulf-Mathies, de baas van de ambtenarenbond ÖTV. “Monika bleibe hart”, stond er op een spandoek dat tussen de stilstaande autobussen hing.

Lang niet alle werknemers van de Deutsche Bundesbahn doen aan de staking mee. Bij de Duitse spoorwegen werken 230.000 mensen, van wie 130.000 als ambtenaar. Volgens een woordvoeder van de Bundesbahn in Frankfurt doen de ambtenaren bij de Bundesbahn niet mee, omdat ze niet mogen staken. Van de overige werknemers staakt een deel.

Op het station van Frankfurt was het vanmorgen rustig, ondanks het feit dat de meeste lokale treinen gewoon reden en hooguit wat vertraging hadden. Mensen hadden uit voorzorg en omdat de bussen en de metro's wel staakten, de auto genomen.

Aan de grenspost Bergh bij Zevenaar was vanmorgen niets te merken van de grootste staking sinds 18 jaar in Duitsland. De Duitse douanebeambten mogen, net als hun Nederlandse collega's niet staken. Op de weg naar Keulen heerste geen extra verkeersdrukte. Trams en bussen reden stipt op tijd.