Aardbeving treft opnieuw Californië

FERNDALE, 27 APRIL. Bij een nieuwe aardbeving in de Amerikaanse staat Californië en twee zware naschokken zijn het afgelopen weekeinde ongeveer 100 mensen gewond geraakt, overwegend licht. Er is voor bijna 50 miljoen dollar schade aangericht, aldus de autoriteiten, waarvan ruim de helft aan particulier eigendom en de rest aan wegen en bruggen. Woensdag werd het gebied van Palm Springs, ten oosten van Los Angeles, al getroffen door een aardbeving.

De eerste schok, die een kracht van 6.9 op de schaal van Richter had, trof zaterdag een dun bevolkt gebied in de omgeving van Ferndale (1.300 inwoners) in het noorden van Californië. Gisteren werden twee naschokken met een kracht van 6.5 en 6.0 geregistreerd. Het waren de krachtigste van duizenden naschokken, waarvan er 41 een kracht van meer dan 3 hadden.

Geofysici namen niet aan dat de aardbevingen van woensdag (met een kracht van 6.1) en zaterdag met elkaar in verband stonden. Het gebied is seismisch zeer actief; de inwoners maken zich voortdurend zorgen over de mogelijkheid van een vernietigende aardbeving. Volgens Bruce Pesgrave, een geofysicus aan het Nationaal Aardbevings Informatiecentrum bij Golden, is er 40 procent kans dat een aardbeving met een kracht van 7.5 in de komende 30 jaar het zuiden van Californië treft. De kans dat zo'n beving Noord-Californië treft is slechts marginaal kleiner. Het voorkomen van twee aardbevingen binnen enkele dagen wil volgens Pesgrave echter niet zeggen dat de grote aardbeving nu dichterbij is gekomen.

Een aardbeving met een kracht van 6.0 kan al aanzienlijke schade aanrichten in bewoond gebied. Een van 7.0 wordt beschouwd als een zware aardbeving die zware schade kan veroorzaken over een groot oppervlak. (Reuter, AP)