Voor Kasparov begint de tijd te dringen

DORTMUND, 25 APRIL. Uiterst geconcentreerd spelend en uiterlijk onbewogen legde Evgeni Barejev in de zevende ronde van het sterkbezette schaaktoernooi in Dortmund een ontegenzeggelijke proeve van bekwaamheid af. Boven komen drijven in een categorie 17 toernooi was al geen geringe prestatie. Wie zich dan ook nog met zwart een op wraak beluste Gari Kasparov moeiteloos van het lijf houdt, hoeft niet al te bescheiden te zijn over zijn capaciteiten.

Uiteraard bleef Barejev dat toch, hoewel hij wel met een minzame glimlach wilde verklappen dat hij absoluut geen zin had gehad om te verliezen. Voor Kasparov begint de tijd te dringen. Met nog twee ronden te spelen heeft hij een half punt achterstand op niet minder dan drie spelers. Het grootste gevaar lijkt van Ivantsjoek te komen, die Adams op pure kracht versloeg. Salov voegde zich bij de leiders door Jeroen Piket zijn vierde nederlaag te bezorgen.

Nadat hij eind vorig jaar in Tilburg tweemaal verloren had van Kasparov, gaf Barejev op originele wijze uiting aan zijn bewondering voor diens spel. “Als je tegen Kasparov speelt lijkt het alsof de stukken ineens anders gaan.” Dit keer gingen de stukken weer gewoon zoals Barejev dat gewend is. Misschien was Kasparovs openingskeuze ook niet de verstandigste. Zijn resultaten tegen het Frans zijn voor zijn doen ronduit matig, terwijl Barejev in deze verdediging als een groot expert geldt. Het openingsnieuwtje waar Kasparov zijn hoop op had gevestigd sorteerde weinig effect. Zwart kwam zelfs een tikkeltje beter te staan. Er had misschien meer in gezeten als Barejev op de twintigste zet agressiever te werk was gegaan. Na afloop verontschuldigde hij zich voor deze omissie. “Ik wilde correct spelen, maar als je wilt winnen is dat niet altijd energiek genoeg.”

Vassili Ivantsjoek kan in deze poel van jeugdig talent moeilijk nog aangeduid worden als jeugdig talent. De afgelopen twee jaar heeft hij een dermate indrukwekkend rijpingsproces doorgemaakt dat Kasparov waarschijnlijk stiekem zijn handen dichtknijpt dat de Oekraïner op onfortuinlijke wijze uit de kandidatenmatches werd gewipt. Ivantsjoek is een van de weinige toppers wiens spel ook vrijwel unaniem door zijn collega's wordt bewonderd. Adams wist na afloop ook niet goed aan te geven waar hij in de fout was gegaan. “Na de opening dacht ik redelijk te staan, maar toen begonnen er dingen mis te gaan.”

Valery Salov werd bij zijn sprong naar de gedeelde eerste plaats geholpen door Jeroen Piket.

Aanmerkelijk meer viel er te genieten in de overige twee partijen. De meeste aandacht ging aanvankelijk uit naar Anand-Hübner. Het spel van de Duitser deed in niets denken aan zijn overwinning op Kasparov. Eigenlijk stond hij al na dertien zetten verloren. Anand wist er wel raad mee en via een aantal pittoreske stellingen koerste hij op de winst af.

De taferelen die zich op het bord van Kamsky en Sjirov afspeelden ontlokten bijna iedereen de opmerking dat iemand het bord omgedraaid had. Met hyperscherp aanvalsspel a la Sjirov verkreeg Kamsky binnen de kortste keren winnend voordeel. Sjirov zat erbij en keek ernaar, maar had geen verweer tegen de gepointeerde manoeuvres.

Wit: Anand; zwart: Hübner

1.e2-e4 e7-e5 2.Pg1-f3 Pg8-f6 3.d2-d4 Pf6xe4 4.Lf1-d3 d7-d5 5.Pf3xe5 Pb8-d7 6.Pe5xd7 Lc8xd7 7.0-0 Dd8-h4 8.c2-c4 0-0-0 9.c4-c5 g7-g6 10.Pb1-c3 Lf8-g7 Nu is 11.Pxd5 na 11...Lc6 niet zo'n succes. 11.g2-g3 Dh4-f6 12.Lc1-e3 Ld7-f5? Reeds de beslissende fout. Aangewezen was 12...Pg5. Na 13.f4 is de stelling onduidelijk. 13.Pc3-b5! Erg sterk. Wit dreigt niet alleen 14.Pxa7+, maar ook 14.Pxc7 omdat de koning niet kan terugslaan vanwege Lf4+ gevolgd door Le5. 13...Lf5-h3 14.Pb5xa7! De geweldige aanval die wit krijgt is wel een kwaliteit waard. 14...Kc8-b8 15.Pa7-b5 Lh3xf1 16.Ld3xf1 Th8-e8 17.Dd1-a4 Df6-a6 18.Da4-b4 Da6-a8

Een triest veld voor de dame, maar de zwarte stelling is een en al triestigheid. De witte a-pion staat klaar voor een grote carrière. 19.a2-a4 g6-g5 De witte loper mag niet naar f4 komen. 20.a4-a5 c7-c6 21.Pb5-c3 Pe4xc3 22.b2xc3 h7-h6 23.a5-a6 f7-f5 24.Lf1-h3 Een ander idee was 24.Db1 Tf8 25.Ta2. 24...Te8-f8 25.a6-a7+ Kb8-c8 26.Db4-b1 g5-g4 27.Lh3-f1 Kc8-d7 28.Lf1-d3 Kd7-e6 29.Le3-f4 Tf8-f7 30.Db1-c2 Lg7-f8 31.Dc2-e2+ Zwart geeft het op.

    • Dirk Jan ten Geuzendam