Vermeend racisme rond worstelaar

TOKIO, 25 APRIL. Hij weegt 262 kilo, meet 182 centimeter rondom de taille en weet, met zijn lieve bolle gezicht en olijke ogen, heel sumo-minnend Japan achter zich. Op de bobo's na natuurlijk die hem uit racistische motieven zijn opwindende stijl en zijn successen niet gunnen omdat hij Amerikaan is. Had een van de bobo's niet gezegd dat buitenlanders de echte aura aan waardigheid, de hinkaku, missen om ooit een groot kampioen worstelaar te worden?

De razendpopulaire Hawaiaan Konishiki is kwaad op de bobo's, omdat die hem uit de yokozuna, Japanse eredivisie voor sumo-worstelaars, weren en hij genoegen moet nemen met de op een na hoogste rang van ozeki. De enige reden is dat ik geen Japanner ben, verklaarde de 28-jarige Konishiki, wiens echte naam Salavaa Atisanoe is, afgelopen maandag tegenover de Nihon Keizai Shimbun, Japans toonaangevende financiële (sic) dagblad. “Strikt genomen is dat racisme.”

Bleef het daar nu maar bij, dan was de bui wel overgewaaid. Maar de worstelaar liet zich een dag later verleiden tot een telefonisch interview met de New York Times en herhaalde zijn uitspraak en maakte het nog erger door te spreken over “valstrikken van het handelsdispuut”. Dat bericht verspreidde zich als een olievlek over verontwaardigd Amerika. Het Japanse kabinet bemoeide zich ermee. Gisteren verscheen de eerste secretaris van het kabinet, Koichi Kato, op een inderhaast belegde persconferentie in Tokio en verklaarde dat het “onaanvaardbaar is dat racisme een rol speelt bij de beslissing wie yokozuna wordt”.

Konishiki, die voor de derde keer het kampioenschap in de eerste divisie op zijn naam heeft staan, in de afgelopen drie toernooien 39 keer won en zes keer verloor, is van de 34 buitenlandse worstelaars van de in totaal 740 worstelaars de eerste die kans maakt door te dringen tot de Japanse eredivisie. Maar daarvoor moet hij wel twee toernooien achter elkaar winnen of een equivalent resultaat hebben behaald. Konishiki meent op grond van dit laatste reglement voor de yokozuna in aanmerking te komen. Bovendien heeft de bond wel vaker zijn regels soepel toegepast en worstelaars toegelaten wier resultaten teleurstellend waren. Japanse worstelaars uiteraard. Zoals de heftige Futahugaro die nooit als yokozuna een partij won en het worstelen opgaf na een ruzie met zijn trainer.

Woordvoerder Hanaregoma van de bond verklaarde gisteren ferm dat in de ring wordt beslist of Konishiki wordt toegelaten. Het eerstvolgende toernooi begint op 10 mei. Uitverkocht.

    • Paul Friese