Vaste Duitse rente houdt euforie Beursplein tegen

AMSTERDAM, 25 APRIL. Lichte scepsis en teleurstelling over de vaste Duitse rente voorkwamen deze week ploppende champagneflessen op het Damrak. De CBS-koersindex bereikte afgelopen woensdag het recordniveau dat voor het laatst op 8 september 1989 was bereikt. Maar handelaren wachten op duidelijker signalen voor economisch herstel om de vlag in top te hijsen, al toonde de Amsterdamse beurs zich wederom sterk.

De voornaamste reden dat echte euforie nog even uitblijft, lag in de Duitse rente. Vanuit het buurland kwamen deze week signalen dat de rente de komende maanden vaster zit dan menigeen hoopte. “De fantasie is daardoor even uit het renteverhaal verdwenen. Pas in augustus of september kunnen we nu iets verwachten en er was juist hoop op een verlaging op korte termijn”, zei een handelaar gisteren.

Angst voor een renteverhoging is vooralsnog niet aanwezig. De stemming op de beurs was vrijwel de gehele week vriendelijk. Vanuit de VS waaide de vraag naar cyclische waarden over. De hoop op economisch herstel, die heel voorzichtig in Amerika is waar te nemen, lijkt in Nederland al meer inhoud te hebben. De beurs toonde in ieder geval aan verder omhoog te willen nu de cijfers over het eerste kwartaal laten zien dat het heel voorzichtig de goede kant opgaat met de Nederlandse economie.

De stijgende vraag naar cyclische waarden bewijst dat. De koerswinst van KNP en Hoogovens sprong de afgelopen dagen het meest in het oog. Hoogovens werd bijna zeven procent duurder op 57,30 gulden. Bij KNP was de winst minder groot, maar imponeerde de vraag. Het aandeel steeg in een week 1,90 gulden naar 48,90 gulden.

De CBS-koersindex, waarin de slotkoersen van alle in Amsterdam genoteerde beursfondsen zijn verwerkt, kwam afgelopen donderdag niet boven het niveau uit dat in 1989 werd bereikt. Na de evenaring op 210,5 punten zakte de index weer een paar tiende punt terug. De daling van het in de index zwaar wegende Koninklijke Olie door een zwakkere dollar aan het eind van de week was daar vooral debet aan.

Van de veertig hoofdfondsen op de Amsterdamse beurs bereikten zeven individuele fondsen dezer dagen een "all time high'. Drie daarvan - Alrenta, ABN Amro Obligatie Groeifonds en Rorento - zijn beleggingsfondsen die de inkomsten steeds aan het vermogen toevoegen en geen dividend uitkeren. De overige vier fondsen - CSM, Heineken, Polygram en Wolters Kluwer - zijn ondernemingen die gelijk aan de koersindex naar een nieuw hoogtepunt geklommen.

De certificaten van aandelen van CSM, die sinds 1 februari van dit jaar tot de veertig meest actieve fondsen behoren, werden deze week 98,80 gulden waard. De geduldige belegger die ooit op 10 mei 1973 besloot deze certificaten te kopen, betaalde er destijds slechts 4,75 gulden voor. Nog indrukwekkender is de koerswinst van de aandelen Heineken. In iets meer dan tien jaar werd het aandeel ruim 177 gulden meer waard. Donderdag lag het slot van Heineken op 196 gulden. Gisteren ging de bierbrouwer ex-dividend in totaal 2,70 gulden en 25 procent stock-dividend zodat de koers een fikse technische koersval moest incasseren. De koers kelderde veertig gulden, liefst twintig procent, naar 155,80 gulden. Maar al snel daarna klom het aandeel terug naar een slotkoers gistermiddag van 161,90 gulden.

Volgens handelaren was de totale waarde van de pay-out omgerekend ongeveer 41 gulden. Volgens die rekenmethode zou de koers op de slotkoers van gisteren uiteindelijk een intrinsieke winst hebben geboekt van 6,90 gulden. “Het aandeel blijft gewoon zeer gevraagd”, concludeerde een handelaar gisteren.

Philips-dochter Polygram klom in ruim een jaar van 26,80 gulden naar 48,80 gulden. Uitgever Wolters Kluwer ging als enige van het kwartet gisteren verder door met stijgen. De slotkoers op 75,80 gulden lag twee dubbeltjes boven het oude record.

    • Max Christern