S. HOLMES

Met veel interesse las ik de uitstekende recensie van Jolande Withuis inzake Peter Costello's boek "The real World of Sherlock Holmes' (Boekenbijvoegsel 11 april).

Het is waar, dat nog steeds post naar de beroemde detective wordt gezonden per adres Baker Street 221b. Er is echter een kleine moeilijkheid: Baker Street 221b is net zo fictief als zijn bewoner, het nummer bestaat namelijk niet! De Holmes-experts weten dat natuurlijk ook en even natuurlijk hebben zij daar iets op gevonden: zij verschillen echter van mening of Holmes nu op Baker Street 109 of 111 woonde, vlak bij Marylebone Road, dan wel op nummer 31, niet ver van Oxford Street. Hoe het zij, de post voor Holmes wordt wel degelijk ergens bezorgd. Er is een Hotel Moriarty, waar men sommige van de aan hem gerichte brieven achter glas kan bewonderen en ook hangt daar zijn viool. Volgens Costello (zie recensie) zou Holmes vlak bij Madame Tussaud hebben gewoond, dan zat hij inderdaad ook tegenover Baker Street Station, een van de drukste overstap-stations van de Bakerlooline in een bijzonder levendige buurt. Niet zo'n geschikte plaats om rustig te kunnen nadenken! Dat London Transport Holmes serieus neemt blijkt uit de tegelbekleding van het station: alle tegeltjes tonen zijn konterfeitsel.

    • S.J. Meijers