Partij Janmaat volgens peiling op vier Kamerzetels

DEN HAAG, 25 APRIL. Bij Kamerverkiezingen nu zouden de Centrumdemocraten onder leiding van het Kamerlid Janmaat rekenen op 2,9 procent van de stemmen, goed voor vier zetels in de Tweede Kamer.

Dat is drie meer dan de huidige eenmansfractie in het parlement. Dit blijkt uit een NIPO-enquête die is uitgevoerd in opdracht van het televisieprogramma NOS-Laat. Volgens de peiling zou de huidige regeringscoalitie van CDA en PvdA zijn meerderheid in de Kamer verliezen: van 103 naar 72 zetels. De PvdA zou 27 zetels behalen (staat op 49), het CDA zou negen van de huidige 54 Kamerzetels verliezen. De VVD is in het onderzoek goed voor 26 zetels, een winst van vier. D66 zou een winst boeken van 16 zetels en uitkomen op 28, maar vertoont een terugval vergeleken met de bijna verdriedubbeling van het zetelaantal in het laatste kwartaal van 1991. Groen Links zou van 6 naar 13 zetels gaan. Bij de kleine rechtse fracties levert de SGP een van de huidige drie zetels in, de RPF verdubbelt zich naar twee, terwijl het GPV klimt van twee naar drie zetels.