Nieuw Amstel Hotel kost 25 miljoen meer

AMSTERDAM, 25 APRIL. Door onvoorziene scheurtjes in de antieke steunpilaren gaat de renovatie van het Amstel Hotel in Amsterdam aanmerkelijk meer geld kosten dan oorspronkelijk was geraamd. Was er twee jaar geleden nog 45 miljoen gulden uitgetrokken om het hotel weer tot het paradepaardje van de Nederlandse hotels te maken, nu zullen de kosten naar schatting tot 70 miljoen gulden oplopen.

Juist toen de renovatie van de imposante hal van het hotel was afgerond, ontdekten inspecteurs van bouw- en woningtoezicht scheuren in de zuilen die de dakconstructie steunen. Waarschijnlijk hebben de architecten al bij de bouw van het hotel in 1867 een constructiefout gemaakt.

Om het dak voor instorten te behoeden kunnen de pilaren met beton opgevuld worden. Directeur H. Strobl van het Amstel Hotel houdt er echter erstig rekening mee dat de halconstructie in zijn geheel moet worden vervangen. Maandag overlegt de directie van het Amstel met bouw- en woningtoezicht en Monumentenzorg over de aanpak van de hal.

De officiële openingsdatum van het vijfsterren hotel op 29 september zal naar verwachting niet in gevaar komen door de tegenslag in de bouw. Wel zal de periode waarin het hotel proefdraait worden verkort van enkele maanden tot enkele weken.

Het Amstel Hotel moet na de renovatie het meest exclusieve hotel van Nederland worden. Een kamer zal tussen de 750 en 4.000 gulden per nacht gaan kosten. Voor dat bedrag krijgt de gast een kamer waarin fax, video, haarföhn en CD-installatie niet ontbreken. Kosten noch moeite worden gespaard: de marmeren badkamers bevatten een douche waarvan de douchekop alleen al tweeduizend gulden kost. Voor iedere gast staat een persoonlijke bediende klaar. Vervoer is ondermeer mogelijk per Rolls Royce of via de Amstel met de speciale hotelboot.