Moslims bij Sarajevo op de vlucht gedreven

SARAJEVO, 25 APRIL. Het Joegoslavische leger is begonnen in de directe omgeving van de Bosnische hoofdstad Sarajevo moslims door aanhoudende beschietingen met tanks en zware artillerie uit hun huizen te verdrijven.

Dat blijkt uit de getuigenissen van honderden vluchtelingen uit dorpen ten westen van Sarajevo die gisteren, veelal te voet, in de stad zelf aangekomen zijn. Het Joegoslavische leger (JNA), dat in de praktijk vooral onder Servisch commando staat, heeft de bombardementen toegegeven en gezegd dat deze een antwoord waren op herhaalde aanvallen vanuit de dorpen op eenheden van de strijdkrachten.

De televisie in Sarajevo toonde ook opnamen van ingegraven tanks, die van donderdagavond acht uur tot vrijdagmorgen zes vrijwel onophoudelijk op de dorpen hebben gevuurd. Gisteravond werd het bombardement hervat.

Militairen van de vredesmacht van de Verenigde Naties in Sarajevo zijn gisteren betrokken geweest bij de evacuatie van veelal wanhopige dorpelingen, met name die uit het dorp Gorni Kotorac. Andere dorpen, zoals Hrasnica, bleken moeilijker bereikbaar omdat tussen de dorpen en Sarajevo enkele door de Serviërs gecontroleerde sectoren liggen. Het is onduidelijk waarheen de vluchtelingen uit deze dorpen gegaan zijn.

“Toen we vanochtend onze huizen uitkwamen”, aldus een uit Gorni Kotorac gevluchte vrouw, “vertelde een officier van het leger ons dat we onze wapens moesten inleveren, of het dorp zou met de grond gelijk worden gemaakt. Maar we hebben helemaal geen wapens, dus toen hebben we besloten om te vluchten”. De meeste vluchtelingen, die onder begeleiding van de VN-militairen uit de buitenwijken van Sarajevo naar een opvangcentrum in de stad werden gebracht, hadden niet veel meer kunnen meenemen dan een paar boodschappentassen.

De gevechtszone werd de gehele dag door het JNA en Servische politie gesloten gehouden voor journalisten en andere geïnteresseerden. In de ochtenduren is de bestuurder van een ambulance uit Sarajevo bij het overbrengen van burgergewonden door gerichte schoten om het leven gebracht.

Ook uit vele andere plaatsen in Bosnië-Herzegovina werden gisteren gevechtshandelingen gemeld, in weerwil van een gisteren door de voornaamste politieke partijen van de republiek bekrachtigd staakt-het-vuren, waarvan de implementatie een voorwaarde vormt voor de hervatting van hun onderhandelingen onder auspiciën van de Europese gemeenschap. Die zouden maandag in Lissabon moeten worden hervat.