"Joden mogen Syrië uit'

TEL AVIV, 25 APRIL. Syrische joden mogen Syrië verlaten en zich bij in de Verenigde Staten verblijvende familieleden voegen. Radio Israel berichtte vannacht dat de Syrische regering de joodse gemeenschap in Damascus van dit besluit op de hoogte heeft gesteld.

Albert Dayal, de ondervoorzitter van de kleine gemeenschap van Syrische joden in de VS heeft op grond van informatie van de joodse gemeenschap in Damascus het bericht in de synagoges in de VS bekend laten maken. Radio Israel tekende bij het nieuws aan dat de Syrische autoriteiten officieel nog geen bevestiging hebben gegeven.

De afgelopen weken zijn er verschillende tekenen geweest die wijzen op een verandering van de Syrische politiek jegens de ongeveer vijfduizend leden tellende joodse gemeenschap in dat land. Twee joodse broers die in 1987 op verdenking van spionage tot zeseneen half jaar gevangenisstraf werden veroordeeld werden afgelopen maandag vrijgelaten.

Vorige week werd de Syrische opperrabbijn Ibrahim Hamra door de Syrische president Hafez Assad in audiëntie ontvangen ter gelegenheid van zijn herverkiezing in het hoge ambt. Israel heeft lang een campagne gevoerd voor het openen van de poorten voor de joodse gemeenschap in Syrië en heeft verscheidene malen verklaart concessies op dit gebied door Damascus als een positieve bijdrage tot het vredesproces te zullen beschouwen.

    • Salomon Bouman