Foto: UTRECHT - De Utrechtse Nieuwegracht was tot ...

Foto: UTRECHT - De Utrechtse Nieuwegracht was tot nu toe voor gemotoriseerde vaart verboden, ter bescherming van de walkant en de rust.

Maar het Amsterdamse rondvaartbotenbedrijf Lovers heeft van de gemeente toestemming gekregen de gracht te bevaren met kleine, "in de sfeer passende' boten, voorzien van elektromotor. Lovers gaat daarmee op uitnodiging van de gemeente de concurrentie aan met de oude rederij Schuttevaer. Met een museumboot en een VIP-boot moet Lovers bijdragen aan het streven van de gemeente om de "toeristisch-recreatieve functie van het waterlint' te versterken. Volgens Schuttevaer, die vier boten exploiteert, zijn de Utrechtse wateren echter te klein voor twee rondvaartbedrijven. De gemeente verwijt Schuttevaer "solitair' optreden; het zou slechts incidenteel aansluiting zoeken bij het toeristisch bedrijfsleven. Daarom moet Lovers met een museumboot en een VIP-boot bijdragen aan het streven om de "toeristisch-recreatieve functie van het waterlint' te versterken. Het Utrechtse rondvaartbedrijf heeft geprobeerd de concurrent te weren en bracht eind vorig jaar een museumboot in de vaart. Maar Lovers kreeg eind februari gelijk in een kort geding: de Utrechtse reder moest afzien van de naam "museumboot', omdat Lovers daarop patent had. Sindsdien kent Utrecht een "museavaart'. Het is de bedoeling dat Lovers vaart wanneer in juli de "Utrechtse watermaandactiviteiten' beginnen. (Foto NRC Handelsblad / Chris de Jongh)