Foto: GRONINGEN - De contouren van het nieuwe ...

Foto: GRONINGEN - De contouren van het nieuwe Groninger Museum in het Verbindingskanaal in Groningen waren vannacht tijdens het intrillen van de eerste damwand van de nieuwbouw al zichtbaar.

Met behulp van lasterstralen die minutenlang op een scherm van waterdruppels werden geprojecteerd en onder muziek van Verdi zagen de honderden genodigden het ontwerp van de Italiaanse archtitect Allessandro Mendini levensecht voor zich. Burgemeester H. Ouwerkerk en scheidend directeur A.H.P. Grotens van de Nederlandse Gasunie verrichtten samen de handeling die de wand op de bodem van het kanaal deed belanden. De Gasunie legde in 1987 de basis voor de nieuwbouw door ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan 25 miljoen te schenken aan de gemeente voor de bouw van het nieuwe museum. De totale bouwkosten bedragen 39,5 miljoen.