FALAFEL

Opgroeiende kinderen in steden plegen op late uitjes in het weekend snackbars af te stropen.

Vegetariërs zoeken dan vaak vergeefs naar hartige hapjes. Een tip: in zaken waar vleeseters hun broodjes shoarma halen kunnen vegetariërs doorgaans terecht voor een broodje falafel. Falafel-balletjes zijn populair in het Midden-Oosten, maar ook in de Verenigde Staten, waar ze als snack in straatstalletjes worden bereid en verkocht. Falafel-balletjes worden gemaakt van gemalen kikkererwten en smaakstoffen naar keuze. Ze worden bij de maaltijd geserveerd of opgediend in een pita/shoarma-broodje met sla, komkommer, tomaat en een sausje. Voor ongeveer 60 balletjes (een maaltijd voor 4 personen of vulling voor 12 broodjes) is nodig:

voor de balletjes:

300 gram gedroogde kikkererwten (geen gare erwten)

1 ui

1 teentje knoflook

1/4 bosje koriander of peterselie of 2 theelepels gemalen koriander (ketoembar)

1 theelepel gemalen komijn (djinten)

zout, peper

2 eetlepels bloem

2 theelepels bakpoeder

olie of frituurvet

voor het knoflooksausje:

2 eetlepels halvanaise

4 eetlepels yoghurt

2 theelepels mosterd

2 geperste teentjes knoflook

zout, peper

en verder:

12 pitabroodjes

1/2 kropje ijsbergsla in reepjes

1/2 komkommer in blokjes

3 tomaten in blokjes

Spoel de kikkererwten af en week ze een etmaal in ruim koud water. Pel en snipper de ui en de knoflook, laat de kikkererwten uitlekken. Pureer de rauwe erwten met de ui, de knoflook en de koriander in de foodprocessor tot een smeuge pasta en voeg komijn, zout, peper, bloem en bakpoeder toe. Dek de kom met de puree af en zet haar een half uurtje, of tot gebruik, in de koelkast. Vorm van de puree balletjes zo groot als een walnoot. Roer de ingrediënten voor het sausje dor elkaar. Verhit de olie en frituur de balletjes in niet al te grote porties in 2 tot 3 minuten lichtbruin en gaar. Laat de balletjes uitlekken op keukenpapier. Houd ze warm, bijvoorbeeld in de oven terwijl de rest gebakken wordt. De pitabroodjes kunnen in oven of broodrooster verwarmd worden. Snijd de broodjes open en vul ze met rauwkost, enkele balletjes en wat saus.

    • Annelène van Eijndhoven