Concurrentie gepasseerd bij brugorders Indonesië

DEN HAAG, 25 APRIL. Het ministerie voor ontwikkelingssamenwerking heeft het staalconstructiebedrijf Hollandia Kloos de afgelopen tien jaar viermaal een substantiële vervolgopdracht voor verkeersbruggen in Indonesië gegund zonder concurrenten een kans te geven naar de opdrachten mee te dingen.

Dit is niet volgens de eigen regels van het departement, die in principe een openbare aanbestedingsprocedure voorschrijven. Met de vervolgorders van Hollandia Kloos was over een periode van tien jaar 185 miljoen gulden gemoeid, waartoe het ministerie via leningen en schenkingen 130 miljoen gulden bijdroeg.

Door de stopzetting van de hulprelatie tussen Nederland en Indonesië, gisteren formeel bekrachtigd, dreigt Hollandia Kloos nu opdrachten van totaal 55 miljoen gulden mis te lopen.

Een woordvoerder van Ontwikkelingssamenwerking zegt dat de aanbestedingsregels wel vaker soepel worden toegepast maar noemt de behandeling van Hollandia Kloos “uniek”.

Volgens het ministerie werd een alternatieve procedure gevolgd die het mogelijk maakte vast te stellen dat Hollandia Kloos de bruggen tegen een concurrerende prijs leverde. Bovendien hadden de Indonesische autoriteiten, zo reageert Hollandia Kloos-directeur Rob Lubbers, een uitgesproken voorkeur om met zijn bedrijf te werken. “Dit bedrijf heeft een traditie van zakendoen met Indonesië.”

De orders die de onderneming door de stopzetting van de hulprelatie dreigt te missen waren al gegund, maar de contracten moesten nog worden getekend. Het ging om de levering van spoorbruggen. “Ik heb in Indonesië het vertrouwen van de opdrachtgevers”, aldus Lubbers, die verwacht dat hij de huidige “hik in de financiering” zal overwinnen.

    • Tom-Jan Meeus
    • Geert van Asbeck