BIER

De grote Belgische bieren door Michael Jackson 272 p., geïll., Media Marketing Communications 1991, f 69,90 ISBN 90 5373 002 8

Hoewel Tsjechoslowakije de bakermat van de pils is, de ales in Engeland favoriet zijn en Duitsland de meeste brouwerijen heeft, zijn de Belgische bieren de meest interessante. Geen ander land heeft zo'n rijke traditie of zoveel verschillende soorten bier. Niet voor niets is het enige gildehuis in Europa dat nog zijn oorspronkelijke bestemming heeft dat van de brouwers op de Grote Markt in Brussel.

Iemand die daar aan de borst wordt gedrukt is Michael Jackson, publicist over spiritualiën en presentator van het programma "The beer hunter'. Als medewerker aan het KLM-blad Holland Herald kwam hij als jong journalist in Amsterdam en reisde al proevend rond door de Lage Landen. Was het eerste hoofdstuk van zijn The New World Guide to Beer (hier verschenen als de Bier-atlas) al gewijd aan de Belgische Bieren, nu is een omvangrijke publikatie verschenen dat enkel aan het bier in de Zuidelijke Nederlanden is gewijd onder de titel De grote Belgische bieren.

In de Vlaamse pers (en die kan het weten) is het al ""een standaardwerk'' genoemd en een tweede druk ligt nu al in de winkels. Jackson behandelt niet alleen produktieproces en -voorwaarden, per bier gaat hij uitvoerig in op de eigenschappen. De verschillen zitten niet alleen in spontane, hoge en lage gisting, maar vooral in de toevoeging van kruiden, specerijen en soms vruchten. Zijn wij eraan gewend dat bier dodelijk is voor de eetlust, er blijken aperitiefbieren en zelfs dessertbieren te zijn.

Uit het ontbreken van een bibliografie valt af te leiden dat Jackson overal zelf heeft geproefd en gekeurd. Diverse brouwers hebben dit boek dan ook ""mogelijk gemaakt''. Is dat normaal gesproken een reden een boek verdacht te vinden, nu niet. Dit boek is merkbaar beter dan wat er elders over hetzelfde onderwerp in de ramsj ligt. Het is informatiever, ondanks wollig taalgebruik direct, overzichtelijk en legt de wereld van het bier ècht open. En daarbij maakt het dorstig.

    • Bart Makken