Bereidheid tot staken groot bij Duitse bonden

BONN, 25 APRIL. Zeer grote meerderheden van de leden van Westduitse vakbonden van overheidspersoneel (totaal: 2,3 miljoen werknemers) hebben zich voor stakingen en andere acties voor een nieuwe CAO uitgesproken.

De bonden baseren zich weer op hun oorspronkelijke eisen (9,5 procent plus ruim één procent extra vakantiegeld) nu de werkgevers rondom minister Seiters (binnenlandse zaken) een arbitrage-percentage van 5,4 hebben afgewezen en vasthouden aan maximaal 4,8. Nog voor de bonden hun actieplannen voor begin volgende week bekend konden maken, hebben eerste acties gisteravond al een deel van het briefverkeer lamgelegd. Op een verdeelpunt in Hamburg zorgden 1600 PTT'ers ervoor dat daar één miljoen brieven bleven liggen. Naar verluidt zou dit weekeinde het vliegveld Frankfurt worden stilgelegd.

Bij de Deutsche Angestelltengewerkschaft (DAG) is 74,7 procent voor stakingen, bij de posterijen zelfs 95,4 procent, zo bleek gisteren uit de telling van de Urabstimmung. Ook het spoorpersoneel is met een meerderheid van meer dan twee derden (het wettelijk vereiste) vóór stakingen, die begin volgende week het openbare vervoer in Duitsland kunnen gaan ontwrichten. Vandaag maakt de grootste bond, de ÖTV, de uitslag en zijn stakingsplannen bekend.

Sinds 1974 heeft het Duitse overheidspersoneel niet meer gestaakt, waardoor de stakingskassa's goed gevuld zijn, zei Kurt van Haaren, vice-voorzitter van de DAG, gisteren. In geval van staking krijgen zijn leden 80 mark per dag, wat gemiddeld voor velen een inkomensverlies meebrengt. De actiebereidheid is echter zó groot dat de overheidswerkgevers er beter niet op kunnen speculeren dat de stakingswil snel vermindert, zei Van Haaren. “Onze werknemers accepteren geen dictaat uit de kanselarij van Helmut Kohl”.

Acties zijn volgende week ook op komst in andere sectoren, bijvoorbeeld in de metaal. Daar hebben de werkgevers in de derde onderhandelingsronde 3,3 procent geboden. Franz Steinkühler, voorzitter van de IG Metall (de grootste vakbond van Europa, die 9,5 procent eist) noemde dat aanbod “een provocatie”. Hij kondigde met ingang van maandag, de dag waarop voor zijn bond de wettelijke zogenoemde Friedenspflicht eindigt, “massieve” acties in heel Duitsland aan. In de bouw (bod werkgevers 3,4, eis werknemers 9,8) werden de onderhandelingen gisteren na de vierde ronde opgeschort.

Juist wegens het psychologisch effect elders in het bedrijfsleven van alsnog toegeven in de overheidssector, wil de Duitse regeringscoalitie vasthouden aan haar uitgangspunt dat een CAO-verbetering beslist onder 5 procent moet blijven. Kanselier Kohl, die eergisteren in een tv-interview nog eens herhaalde dat hij in 1994 weer CDU-lijsttrekker wil zijn (waarmee hij ook afstand nam van berichten in niet-Duitse media als zou hij straks in de markt zijn voor het voorzitterschap van de Europese Commissie), heeft zich vierkant achter minister Seiters opgesteld. De voorzitter van de FDP, Otto graaf Lambsdorff, zei vrijdag uitdrukkelijk dat hij nog liever stakingen ziet dan dat wordt toegegeven.

    • J.M. Bik