Weldadig spel bij Van Immerseel

Serie Muziek Authentiek. Concert door Ensemble Anima Eterna onder leiding van Jos van Immerseel. Pianosolist: de dirigent. Programma: Schubert: Ouverture Die Zauberharfe; Schauspielmusik zum Drama Rosamunde; Vijfde symfonie. Mozart: Pianoconcert in A KV 488. Gehoord: 23/4 in de Grote Doelenzaal te Rotterdam.

Zelfs voor oren die gewend zijn te luisteren naar oude muziek, gespeeld op de instrumenten van twee eeuwen geleden, behoudt het musiceren van Jos van Immerseel iets verrassends. Zijn adagium dat alleen het instrumentarium waar bepaalde muziek voor is geschreven die muziek volledig recht kan doen, past hij uiterst gedifferentieerd toe. Fantasie en spontaniteit kenmerken zijn vertolkingen, of hij nu zelf het Hammerklavier bespeelt of zijn eigen ensemble dirigeert. In beide hoedanigheden heeft het Rotterdamse publiek hem kunnen bewonderen, hoewel er van zijn snelle tempi en bijna achteloos ontspannen musiceertrant niets zou zijn terechtgekomen zonder de voortreffelijke musici die hij onder de naam Anima Eterna - een Latijnse vertaling van de naam Immerseel - om zich heen heeft verzameld.

In een Mozart-Schubert-programma van overwegend licht en intiem karakter bepleitte Jos van Immerseel een natuurlijke retoriek door middel van subtiele fraseringen, gevangen in een onnadrukkelijke klank. Bij hem geen steriele strijkerstoon door gebrek aan vibrato, maar een weldadige sonoriteit, zij het binnen de perken van een bescheiden dynamiek. Voor de strijkersgroep zijn de voortvarende tempi vrij gemakkelijk bij te houden. De blazers lopen hoorbaar grotere risico's, maar dat behoort ook tot het klassieke klankbeeld.

Het was aardig Mozart in te bedden tussen de werken van Schubert. In het Pianoconcert in A KV 488 bespeelde Van Immerseel een mooi Engels instrument dat ondanks de kleine toon goed in balans te brengen viel met de orkestklank. De vaart van de hoekdelen onderstreepte het onbekommerde karakter van dit concert, maar ook in het prachtige middendeel vermeed de solist te grote gevoeligheid.

Jos van Immerseel neemt nu met zijn orkest alle Mozart-concerten op. In de huiskamer zal het ongetwijfeld nog prettiger luisteren zijn, want hoewel gisteren aan alle authentieke voorwaarden werd voldaan, past het musiceren in een typisch hedendaagse immense concertzaal daarbij absoluut niet.

    • Elly Salomé