The making of an idiot

De NOS zendt vanavond (Ned.3, 23.10-23.55u.) de documentaire The making of an idiot uit, een verslag van Hans Heg van de repetities voor de opera Life with an idiot, waarvan de wereldpremière verleden week maandag werd gepresenteerd door de Nederlandse Opera in het Amsterdamse Muziektheater.

De documentaire geeft een spectaculair beeld van de enorme moeilijkheden en spanningen waarmee de door de wereldberoemde cellist en dirigent Mstislav Rostropowitsj geleide voorstelling tot stand kwam: de partituur was nauwelijks af omdat componist Alfred Schnittke zijn tweede beroerte had gekregen en hoofdrolzanger Dale Duesing raakte overspannen van de buitengewoon lastige partij die hij had te zingen. Niettemin kwam alles nog goed: de opera, die door vijf Russen werd gemaakt als een afrekening met het Sovjet-tijdperk, was een groot succes bij het Amsterdamse publiek en de nationale en internationale muziekkritiek. Ook voor deze documentaire bestaat in het buitenland veel belangstelling.

    • Fake Naam