Sterke winstdaling bij oliemaatschappijen VS

NEW YORK, 24 APRIL. De vermindering van de economische bedrijvigheid in de Verenigde Staten en elders in de wereld heeft de resultaten van de Amerikaanse oliemaatschappijen onder druk gezet. Exxon, Occidental Petroleum en Texaco moesten in de eerste drie maanden van dit jaar met minder winst genoegen nemen. Ashland Oil kwam zelfs in de rode cijfers terecht.

Exxon, de grootste oliemaatschappij in de VS, behaalde een winst van 1,35 miljard dollar tegen 2,24 miljard dollar in het eerste kwartaal van vorig jaar. Per aandeel daalde het resultaat van 1,78 tot 1,07 dollar, terwijl de omzet terugviel van 30,7 tot 27,9 miljard dollar. Het resultaat in het eerste kwartaal van dit jaar werd opgesierd door 198 miljoen dollar aan buitengewone baten. In de eerste drie maanden van 1991 bedroeg het buitengewone resultaat 235 miljoen dollar.

Exxon-topman L.G. Rawls was niet echt onder de indruk van de winstdaling. Het resultaat was het hoogste kwartaalresultaat sinds de eerste drie maanden van 1991 toen de raffinagemarges sterk stegen door de oorlog in de Golf, aldus Rawls.

Texaco zag de winst in het eerste kwartaal ruimschoots halveren tot 200 miljoen dollar tegen 415 miljoen dollar in de overeenkomstige periode vorig jaar. Per aandeel bedroeg het resultaat 0,68 dollar (1,51 dollar). De omzet viel terug van 10,2 tot 8,6 miljard dollar. Volgens Texaco zorgde de kwakkelende economie in de VS en elders voor een daling van de vraag naar olie, aardgas en daarvan afgeleide produkten. In verband met de tegenvallende marktomstandigheden zal Texaco de investeringen dit jaar met tien procent verminderen. In het eerste kwartaal investeerde de oliemaatschappij 641 miljoen dollar tegen 791 miljoen dollar in de eerste periode vorig jaar.

Voor Occidental is het eerste kwartaal van dit jaar eveneens slecht verlopen. De winst bedroeg 21 miljoen dollar (7 dollarcent per aandeel) tegen 88 miljoen dollar (29 dollarcent) in dezelfde periode vorig jaar. De omzet verminderde van 2,8 tot 2,2 miljard dollar.

Eerder deze week meldde Mobil tegenvallende resultaten. De winst daalde dramatisch, van 710 naar 127 miljoen dollar, terwijl de omzet een vermindering gaf te zien van 16,5 tot 15,1 miljard dollar. Ook Mobil noemde de vermindering van de economische bedrijvigheid in de VS en andere landen als hoofdoorzaak van de winstval.

Shell Oil, de Amerikaanse dochter van de Koninklijke/Shell Groep, zal op 1 mei de resultaten over het eerste kwartaal bekendmaken. (KRF)