Saw Maung treedt af als leider junta Birma

BANGKOK, 24 APRIL. De Birmese leider generaal Saw Maung is om gezondheidsredenen vervangen als leider van de regerende junta. Dat heeft de officiële radio in Birma gisteren gemeld.

Saw Maung was ook premier, maar het is onduidelijk of hij die functie eveneens heeft moeten opgeven.

De functie van Saw Maung als voorzitter van de regerende "Staatsraad voor het herstel van wet en orde' is overgenomen door generaal Than Shwe. Deze was Maung in maart al opgevolgd als minister van defensie en bevelhebber van het leger en toen werd al verwacht dat Maung spoedig ook van zijn andere posten zou worden ontheven.

Een verklaring van de "Staatsraad', getekend door Than Shwe, luidt: “Specialisten hebben laten weten dat de gezondheid van generaal Saw Maung als gevolg van de enorme verantwoordelijkheid die hij draagt sterk is verslechterd. De mededeling van de specialisten is besproken op een zitting van de Staatsraad en daar is een resolutie aangenomen om generaal Saw Maung in staat te stellen af te treden”. De bijeenkomst van de Staatsraad had gisteren plaats.

De radio-verklaring waarin Saw Maungs aftreden werd aangekondigd was ondertekend door generaal-majoor Khin Nyunt, de machtige chef van de militaire inlichtingendienst.

“Met onmiddellijke ingang heeft generaal Than Shwe de verantwoordelijkheden van generaal Saw Maung - die wegens gezondheidsredenen is afgetreden - als voorzitter van de Staatsraad voor herstel van recht en orde”, aldus de radio-verklaring.

Generaal Saw Maung kwam op 18 september 1988 aan de macht, toen hij de leiding had bij de onderdrukking van de landelijke opstand voor herstel van de democratie. Bij die militaire actie kwamen duizenden mensen om het leven. De junta die toen het bestuur overnam liet verder duizenden tegenstanders gevangen zetten.

Onder de arrestanten was Aung San Suu Kyi, de belangrijkste oppositieleidster die in oktober 1991 de Nobelprijs voor de vrede kreeg toegekend wegens haar verzet tegen wat genoemd werd “een regime dat door bruutheid wordt gekenmerkt”. Aung San Suu Kyi staat sinds l989 onder huisarrest.