Roemenië: nieuwe hervormingen om crisis te beperken

BOEKAREST, 24 APRIL. De Roemeense premier Stolojan heeft gisteren ingrijpende financiële en fiscale hervormingen aangekondigd om ineenstorting van de economie te voorkomen. Tevens riep Stolojan het parlement op algemene verkiezingen uit te schrijven voor eind juni.

Volgens de premier zijn harde financiële en fiscale maatregelen de enige manier om het land uit de economische recessie te leiden waardoor het sinds het einde van het communistisch bewind in 1989 wordt geplaagd. De maatregelen, onder andere devaluatie van de lei en renteverlaging, moeten de export en het vertrouwen in de Roemeense munt bevorderen. Roemeense exporteurs moeten voortaan 30 procent van de verdiensten in harde valuta verkopen aan de Roemeense centrale bank. De rest mogen zij in Amerikaanse dollars op een Roemeense bankrekening zetten. Op die manier hoopt de regering kapitaalvlucht tegen te gaan. (AP, UPI)