Politie veroordeeld voor massamoord op zwarten Zuid-Afrika

JOHANNESBURG, 24 APRIL. Een Zuidafrikaanse rechtbank heeft gisteren één blanke en vier zwarte politie-officieren schuldig bevonden aan de moord op elf zwarten die in december 1988 deelnamen aan een dodewake in een dorp nabij de zuidoostelijke stad Pietermaritzberg.

Het is de eerste keer dat politiemensen in staat van beschuldiging worden gesteld wegens massamoord. Het vonnis zal het bestaande verhitte debat doen oplaaien over vermeende betrokkenheid van Zuidafrikaanse politiemensen bij het doden van zwarten. Bij geweld tussen aanhangers van het ANC en de Zulu-beweging Inkatha zijn sinds 1984 meer dan 11.000 zwarten om het leven gekomen.

Volgens de getuigen en de aanklagers in het proces-Pietermaritzberg zijn politiemensen door een plaatselijke Inkatha-leider uitgenodigd politieke tegenstanders om te brengen in een huis in het dorp Trustfeed. De politiemensen hebben dit verzoek ingewilligd door 's nachts tijdens een dodewake met vuurwapens en handgranaten een inval te doen in het huis, waarbij elf mensen, onder wie vrouwen en kinderen, werden gedood en het lichaam van de dode ernstig werden verminkt.

Het hoofd van de Zuidafrikaanse politie, generaal Johan van der Merwe, zei gisteren, in een reactie op het vonnis, “te betreuren dat individuele leden van de politie, die misleidende overtuigingen koesteren, zichzelf met zulke daden buiten de wet plaatsen. Het recht heeft in deze zaak zijn loop genomen”, aldus Van der Merwe.

Van de zeven verdachte politiemensen werden er gisteren twee vrijgesproken. De overige vijf verdachte worden waarschijnlijk volgende week veroordeeld. De vijf zouden de doodstraf kunnen krijgen, die overigens in Zuid-Afrika is opgeschort.

De verdachten hebben zich in het proces verweerd door te zeggen dat zij slechts orders van hogerhand opvolgden. De rechter die gisteren het vonnis uitsprak, zei dat dit nader moet worden onderzocht omdat het reeds ingestelde onderzoek is uitgevoerd door mensen “die niet bekwaam of niet geïnteresseerd waren”. (AP, Reuter)