Philips zeer in trek, Heineken gevraagd na stock-dividend

AMSTERDAM, 24 APRIL. Op de Amsterdamse effectenbeurs was de stemming vandaag verdeeld. Enkele individuele fondsen trokken onder grote vraag flink aan. Maar bij de meeste fondsen bleven de omzetten en koersbewegingen beperkt. Philips en Heineken sprongen het meest in het oog.

AMSTERDAM De EOE-index in Amsterdam opende vanmorgen hoger. Om 13.00 uur noteerde de index 1,26 punt hoger op 313,68. De Amsterdamse beurs hield zich sterk vergeleken met een slappe Duitse beurs en een licht hogere Britse beurs. De druk van de lagere Amerikaanse dollar werd nauwelijks gevoeld. De dollar opende vanmorgen aan het begin van de handel op de Europese wisselmarkten lager. In Amsterdam noteerde de munt aan het begin van de middag 1,8601 gulden na een slotkoers van 1,8685 gulden gisteren.

De sterke groei van de geldhoeveelheid in Duitsland, die een verlaging van de rente in dat land onwaarschijnlijk maakt en de komende vergadering van de zeven grootste industrielanden (G-7) zijn de factoren die de dollarkoers op het ogenblik beïnvloeden. Van de vergadering van de G-7 in het weekeinde wordt niet veel nieuws verwacht, maar de valutahandelaren kiezen het zekere voor het onzekere en willen niet met al te veel dollars blijven zitten. Voor de komende week wordt in Japan wel een grote vraag naar dollars verwacht. In deze “gouden week” gaan veel Japanners op vakantie naar het buitenland met veel dollars op zak.

Philips was vanmorgen stevig in trek op het Damrak. Vooral vanuit eigen land is de interesse voor het Eindhovense concern groot. De koers klom zes dubbeltjes naar 37,40 gulden. Over de afgelopen twee dagen gemeten is de winst van Philips inmiddels opgelopen tot bijna drie procent. “De Amerikaanse instituten kopen Philips al jaren, nu sluiten de Nederlanders zich daarbij aan”, zei een handelaar vanmorgen.

Gekeken naar de de omzet op de Amsterdamse beurs voerde Philips gisteren de lijst aan met ruim 700.000 verhandelde aandelen. Dat was meer dan Koninklijke Olie dat over het algemeen deze lijst aanvoert.

Philips-dochter Polygram profiteerde van de belangstelling voor Philips. Polygram kwam, rekening gehouden met het dividend van 60 cent, op 48,40 gulden twee dubbeltjes beter uit.

Heineken ging vandaag ex-dividend in totaal 2,70 gulden en 25 procent stock-dividend. Het aandeel boekte daardoor een technisch verlies van veertig gulden, liefst twintig procent. In de loop van de ochtend herstelde het bierfonds zich onder grote vraag. Aan het begin van de middag was de koers, die gisteren sloot op 196 gulden, teruggeklommen van de lage opening op 155,80 gulden naar 160,90 gulden. Volgens handelaren was de totale extra waarde van de pay-out ongeveer 41 gulden. Volgens die rekenmethode zouden de aandelen op 155,80 gulden een intrinsieke winst hebben behaald van acht dubbeltjes. Omgerekend naar de koers om 13.00 uur (160,90 gulden) bedroeg de totale winst na de pay-out dus 5,90 gulden.

In de hoek van de voedings- en genotmiddelen profiteerden de branchegenoten van Heineken van de blijvende vraag. Bols ging vier dubbeltjes omhoog naar 48,50 gulden. CSM, dat gisteren een "all time high' bereikte op 98,90 gulden, steeg vandaag verder door naar 99 gulden. Alleen Wessanen verloor acht dubbeltjes en werd 94,10 gulden waard.

Bij de internationale waarden viel Koninklijke Olie met een daling van twee kwartjes tot 148,90 gulden uit de toon. De Olies hadden de meeste last van de lagere dollar.

Het chemiefonds Akzo kreeg er bijna twee gulden bij en kwam op 154,20 gulden. DSM won negen dubbeltjes en werd 112 gulden waard. Unilever noteerde zes dubbeltjes hoger op respectievelijk 191,30 gulden. KLM boekte grote winst door zes dubbeltjes te winnen op 37,20 gulden. In de financiële hoek viel niets bijzonders te noteren.

Voor het overige waren de koersverschuivingen op de beurs gering. Op de lokale markt bleef het zeer rustig.

NEW YORK De effectenbeurs van New York kende gisteren een grillig koersverloop. Na een maximaal verlies van ruim 27 punten sloot de Dow Jones-index van de dertig meest verhandelde fondsen uiteindelijk 9,85 punten hoger op 3348,62. Er werden 220 miljoen aandelen verhandeld tegen 200 miljoen op woensdag.

LONDEN De aandelenkoersen in Londen openden vanmorgen hoger. De koersrally zet nog steeds door al is de grootste vaart er volgens handelaren uit. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren twee punten hoger sloot op 2.609,8 punten, noteerde omstreeks het middaguur 6,5 punten hoger.

FRANKFURT Angst voor stakingen en vervlogen hoop op een rentedaling drukten vanmorgen de stemming op de Duitse beurs. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 0,86 punt lager sloot op 1.752,44, noteerde omstreeks het middaguur 8,12 punten lager.

TOKIO De beurs van Japan wist de stijging van gisteren voort te zetten. De Nikkei-index van de 225 fondsen ging met 140,40 punten omhoog tot 17.542,45 punten. De stijging bedroeg daarmee 0,8 procent tegen 3,3 procent op de voorgaande dag.