Nieuw: Frans-Duitse tv-zender voor cultuur

PARIJS, 24 APRIL. De uitzendingen van het vijfde Franse televisienet zullen vanaf september 's avonds worden verzorgd door Arte, een nieuwe Frans-Duitse culturele zender. Deze beslissing "in de geest van Maastricht' is gisteren bekendgemaakt door Jean-Noël Jeanneny, de Franse staatssecretaris voor communicatie. Hoe de zender overdag zal functioneren, moet nog worden beslist.

Het vijfde net is sinds begin deze maand stilgevallen nadat de commerciële publiekszender La Cinq definitief het loodje had gelegd. Met het besluit Arte 's avonds vijf uur programma's te laten verzorgen, heeft de regering de helft opgelost van het probleem welke bestemming de zender moet krijgen. Het zal nog enkele maanden duren voordat duidelijk wordt hoe de zenduren overdag zullen worden gevuld.

Arte is een nieuwe niet-commerciele culturele zender, die is opgericht door de Franse culturele staatszender La Sept en de twee Duitse zender ARD en ZDF. Arte, geboren uit een Frans initiatief, zal voornamelijk programma's van haar oprichters - in het Frans en in het Duits - uitzenden, maar ook culturele programma's uit andere Europese landen. Het lag aanvankelijk in de bedoeling in Frankrijk op kleine schaal te beginnen. Met het besluit Arte op de vijfde zender te brengen, is een extra uitgave van tussen de 400 en 600 miljoen francs gemoeid. Staatssecretaris Jeanneny heeft niet gezegd hoe de regering deze extra uitgave wil financieren.