Nederland wijst vier Russische spionnen uit

DEN HAAG, 24 APRIL. Nederland heeft vier Russen uitgewezen op verdenking van spionage. De ministeries van binnenlandse en buitenlandse zaken hebben dat bevestigd.

Het gaat om drie in Den Haag gestationeerde journalisten en een attaché van de Russische handelsmissie in Amsterdam, die intussen allen het land hebben verlaten. De Haagsche Courant maakte gisteren melding van de uitzetting, waaraan aanvankelijk geen ruchtbaarheid was gegeven.

Al geruime tijd geleden is de voormalige ambassadeur van de Sovjet-Unie in Den Haag, de Georgiër Tsjikvaidze, gewaarschuwd dat Jevgeni Klesjkov van het persbureau Itar-TASS, Leonid Lipnjakov van het persagentschap Novosti en Leonid Tsjernoejkoer van de Komsomolskaja Pravda zouden worden uitgewezen in verband met hun activiteiten voor de inlichtingendienst KGB. Enkele weken geleden moesten ze het land uit omdat de vier hun spionage-activiteiten niet staakten. Oud-ambassadeur Tsjikvaidze heeft intussen ook Nederland verlaten. Hij keerde Den Haag de rug toe om in Georgië minister van buitenlandse zaken te worden.

De uitwijzing van de vier Russen houdt volgens Binnenlandse Zaken geen verband met de recente uitwijzing door België van vier Russen, onder wie twee diplomaten, en de arrestatie in Frankrijk van zes Fransen die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan spionage voor de voormalige KGB.

Een woordvoerder van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) verklaarde dat het vertrek van de vier past in beleid dat twee jaar geleden is ingezet “en nog steeds wordt uitgevoerd”. Dit houdt in dat de ambassade wordt gewaarschuwd dat activiteiten van bepaalde personen niet in overeenstemming zijn met die waarvoor zij officieel in Nederland zijn en dat zij daarom dienen te vertrekken.

Minister Dales van binnenlandse zaken, onder wie de BVD ressorteert, zei anderhalf jaar geleden dat ongeveer 25 personen uit de Sovjet-Unie ontoelaatbare activiteiten in Nederland ontplooiden. Volgens de BVD-woordvoerder, die niet van "uitwijzing' sprak, heeft “een aanzienlijk deel” van hen Nederland inmiddels verlaten. Hij kon niet zeggen of daarom binnen afzienbare tijd meer berichten zijn te verwachten over het vertrek van van spionage verdachte Russen.

De BVD-woordvoerder wilde niet ingaan op de mogelijkheid dat Moskou als tegenmaatregel Nederlandse journalisten of diplomaten zou uitwijzen. Tot nu toe hebben de Russen geen tegenmaatregelen genomen.