Justitie onderzoekt Nederlands-Russische KvK in zaak Europolis

DEN HAAG, 24 APRIL. De recherche van Borculo onderzoekt samen met het Openbaar Ministerie de vraag of de Nederlands-Russische Kamer van Koophandel in Den Haag kan worden aangepakt wegens laster of smaad.

Deze stichting wordt genoemd als bron van een aantal publikaties over R.J.M. Nieland, voorzitter van de Stichting Europolis Foundation die in Armenië een stad wil bouwen.

Volgens die berichten zou Nieland er met de kas van Europolis vandoor zijn. De man keerde gisterochtend echter nietsvermoedend huiswaarts van korte vakantie en ontkent alles.

Europolis is een prestigieus project dat voorziet in de bouw van een stad in Armenië aan de voet van de "heilige' berg Ararat. De stichting werd in 1989 opgericht na een aardbeving in dat gebied. Europolis zou een vredesproject (kosten rond 25 miljard gulden) moeten worden, een conferentie-bolwerk en een brug tussen Oost en West, huisvesting biedend aan zo'n 200.000 daklozen.

Maar direct na de start begon de narigheid al toen bleek dat één van de bestuursleden, de Haagse zakenman J.A.M. Hendriks niet over een paspoort beschikte en dus niet mee kon op excursie naar het getroffen gebied. Nadat Hendriks uit het bestuur was gezet moest de stichting tegen hem procederen, omdat hij inmiddels met een eigen giro-rekening fondsen zou werven. Op straffe van gijzeling diende Hendriks van alle bemoeienis met de stichting af te zien.

Al vanaf september van het vorig jaar staat het project "in de ijskast'. Nieland: “Dat heeft te maken met de omwenteling in de Sowjet-Unie, afgelopen zomer. En door de onlusten kan Armenië geen voortgang garanderen. De lokatie waar Europolis zou komen is nooit bouwrijp gemaakt. Maar we zijn ook niet met fondsenwerving begonnen. Die plannen werden vorig jaar doorkruist door de Golfoorlog. Als je bent aangewezen op de internationale gemeenschap voor een zo grote hoeveelheid geld is het lastig als alle ogen op die oorlog zijn gericht.”

Nieland zegt dat de kas van Europolis 1.256 gulden bevat, resultaat van wat spontane giften. “Iedereen mag hier de boeken inzien,” zegt Nieland. “Maar voor zo'n bedrag ga je natuurlijk geen jaarverslag maken. Aan een accountant ben je al meer kwijt.”

Hendriks is blijven claimen dat hij de initiatiefnemer van het project is. Aanleiding tot de publikaties deze week was een brief van de "Nederlands Russische Kamer van Koophandel' aan de raadsman van Nieland. Daarin stond dat de Kamer "in staat is tezamen met haar internationale relaties het initiatief tot Europolis verder uit te voeren'. De stichting is op hetzelfde adres gevestigd als een aantal stichtingen van Hendriks.

    • Bram Pols