Opinie

    • Youp van ’t Hek

Irritant

Ik hoop wel dat PSV en Arnesen keihard worden aangepakt. Het is een situatie die niet deugt. Arnesen is een soort doping. Het is toch je reinste competitievervalsing dat een club een trainer heeft die zelf goed kon voetballen. Ajax doet het met een goed middelmaatje, Groningen heeft een aardige gymnastiekleraar en Feyenoord had de uitstekende tweedehands rijwielhersteller Dorjee.

Zo'n Wim Jansen is op dit moment ook al een twijfelgeval en gaat naar mijn gevoel al te ver. Het is toch een man met praktijkervaring en dat kan dus niet.

Volgens mij moeten de reglementen scherper gesteld worden. Als je zelf goed gevoetbald hebt, dan mag je je niet meer met topclubs bemoeien.

Of je moet eerst afkicken op een KNVB-trainerscursus. Daar staat dan een afgekeurde MILVA uit te leggen dat je nooit tegen de wind in moet praten en geeft nog wat psychologische aanwijzingen uit het therapeutisch handboek voor de Moedermavo.

Persoonlijk zou ik het toejuichen als PSV het kampioenschap wordt ontnomen en ik ben zeker voorstander van terugzetting naar de eerste divisie. Misschien moet hun licentie voor betaald voetbal worden afgepakt. Het is toch werkelijk te gek dat een club dit soort lage methodes hanteert. Tot nu toe gedroeg PSV zich altijd als een normale topclub. Een voorzitter met een hoog ijdelheidsgehalte, een manager met een goed gevoel voor de kassa en een trainer die de pionnen kon klaarzetten. Maar om nou zomaar straffeloos met iemand met ervaring te komen.

Daarbij is er nog iets heel irritant aan die Arnesen. Hij spreekt bijna foutloos Nederlands, geeft rechtstreeks antwoord op de gestelde vraag en je kan hem tijdens zijn betogen volgen.

Onlangs hoorde ik dat hij een vrije trap aan de spelers voordeed. Dus hij zei: “Zo wil ik het” en legde de bal vervolgens in de bovenhoek. Een Van Gaal kan dat niet. Theo Vonk kijkt wel link uit en Westerhof draagt altijd gympjes of sandalen.

Dus is het oneerlijke concurrentie. Zelfs Real Madrid heeft een trainer die de laatste man van de Kozakken Boys niet voorbij kwam en deze club heeft toch ook niet de arrogantie om iemand die een balletje hoog kan houden voor de selectie te zetten. Kortom: er moet ingegrepen worden.

Er is nog iets dat mij mateloos ergert aan die Deen. Geen ceintuur om zijn jas en nooit ordinair schreeuwen tegen een grens of een scheids.

Het enige dat in zijn voordeel pleit is dat hij ooit gelazer met de belasting heeft gehad, maar ook dat heeft hij weer te netjes afgehandeld.

Kortom: die Arnesen moet weg. We moeten doorgaan met de Rekertjes, de Korbachjes, de Advocaatjes en de Jacobsjes. Mannen die iedereen kan volgen en die aan het eind van hun carrière alle Nederlandse clubs hebben gediend. Maar we moeten niet gaan meemaken dat we een competitie krijgen met een zooitje ongediplomeerd ongeregeld als Krol, Van Hanegem, Suurbier, Mulder en Rep. Eén Cruijff in Europa is meer dan genoeg.

Van Hanegem doet nu de trainerscursus in Zeist en toen een journalist hem na de eerste ochtend vroeg wat hij had opgestoken was het antwoord simpel: “Twee sigaretten!”

    • Youp van ’t Hek