Indonesiëwil wèl zakelijke relaties met Nederland

ROTTERDAM, 24 APRIL. Wij willen de relaties met Nederland uitbreiden op het gebied van handel, investeringen, cultuur, onderwijs en toerisme, maar niet op het gebied van economische hulp. Dat zei de Indonesische minister van handel dr. Arifin Siregar vanmorgen, na afloop van een bijeenkomst van Indonesische en Nederlandse bedrijven bij de Rotterdamse Kamer van Koophandel.

“De periode van economische hulp ligt achter ons”, zei de minister. Volgens Siregar was de economische hulp uit Nederland, die Indonesië onlangs heeft verbroken, de laatste jaren steeds meer een obstakel voor normale economische betrekkingen met Nederland. De vraag of de ontwikkelingshulp in de toekomst zal worden hervat noemt Siregar “prematuur”.

Siregar had vanmorgen een gesprek met minister Andriessen van Economische Zaken over de relatie tussen Nederland en Indonesië. Volgens de Indonesische bewindsman zijn zij het met elkaar eens het verleden te laten voor wat het is. “We beginnen met een blanco blad”.

Siregar en Andriessen hebben de mogelijkheid besproken om het aantal joint ventures van Nederlandse met Indonesische bedrijven te stimuleren. “Er zijn nu al een aantal joint ventures, maar dat aantal moet in de komende jaren fors worden uitgebreid”. Siregar wijst er op dat Nederland de laatste jaren al is opgeklommen tot de zesde grootste investeerder in Indonesië. “We moeten gebruik maken van die gelegenheid”.

Maandag opent Siregar in Nederland het Indonesian Trade and Distribution Center. “De voorbereidingen daarvoor zijn jaren geleden al gestart, nu wordt de laatste stap gezet”. Het centrum is, volgens de minister, een voorbeeld van hoe de handel tussen Nederland en Indonesië na de recente ontwikkelingen gestalte kan krijgen.

Voor zijn bezoek aan Nederland was de Indonesische bewindsman in Spanje, waar hij de World Expo '92 bezocht. Vandaar al stelde hij Nederland gerust met de mededeling dat de regering in Jakarta de econoische relaties niet alleen wil voortzetten, maar zelfs intensiveren.