IMF-topman Camdessus maant Moskou

WASHINGTON/MOSKOU, 24 APRIL. Topman Michel Camdessus van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) heeft Rusland gisteren gewaarschuwd zijn beloften over economische hervorming niet af te zwakken. Hij riep tegelijk het Westen op zijn grenzen voor importen uit Oost-Europa meer open te stellen.

De waarschuwing van Camdessus kwam aan de vooravond van de voorjaarsvergadering van het IMF in Washington. De directeur van het IMF zei tijdens een persconferentie “bezorgd” te zijn over berichten dat het hervormingsprogramma van president Jeltsin vertraging oploopt door binnenlandse politieke druk. “Het is essentieel dat de hervorming niet verwatert.” Hij noemde de contacten met de Russische regering “tot nu toe steeds geruststellend.” De Amerikaanse onderminister voor financiën Mulford zei dat een substantiële toename van het overheidstekort of de geldhoeveelheid “als een stap terug wordt beschouwd.”

Volgens Camdessus kan het eerste IMF-krediet “aan het begin van de zomer” naar Rusland vloeien, indien Moskou aan de economische hervormingen vasthoudt. Verwacht wordt dat het dit jaar om vier miljard dollar gaat, als onderdeel van het hulppakket van het Westen van 24 miljard dollar. De IMF-topman maakte duidelijk dat voor de vorming van het stabiliseringsfonds voor de roebel ook medewerking nodig is van de andere landen in de roebel-zone. Over de termijn waarop het fonds er kan komen liet hij zich niet uit.

Camdessus hekelde in bedekte termen het protectionisme van de Europese Gemeenschap ten aanzien van de import van onder meer textiel en landbouwprodukten uit Oost-Europa. “Landen die op weg zijn naar een markteconomie kun je niet ontzeggen wat daarvan de basis is: vrije markten,” aldus de Fransman. Hij noemde het integreren van Oost-Europa en de vroegere Sovjet-Unie in de wereldeconomie “de belangrijkste uitdaging voor de internationale samenwerking sinds de Tweede Wereldoorlog.”

Voorafgaand aan de IMF-vergadering komen zondag de ministers van financiën en presidenten van centrale banken van de zeven belangrijkste industrielanden (G-7) bijeen. De Russische vice-premier Jegor Gaidar, architect van de economische hervorming, zal een deel van die bijeenkomst bijwonen.

Het Russische bureau voor de statistiek, Goskomstat, maakte gisteren bekend dat de produktie in het eerste kwartaal van dit jaar met 12 procent is verminderd in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Volgens Goskomstat gaat het vooral slecht me de olie, metaal, machinebouw en voedselsector. Zo'n 50 miljoen Russen leven nu onder de armoedegrens. Inmiddels heeft de regering maatregelen genomen om de economische activiteit te stimuleren. Onder meer draaien de geldpersen op volle toeren om het tekort aan contant geld te verkleinen. (Reuter, AP, AFP, ANP)