Horizontale lift zoeft over 700 meter pier in Rotterdam

ROTTERDAM, 24 APRIL. Als het aan het Rotterdamse vervoerbedrijf RET ligt zoeft straks een hangende lift met een minimale geluidsemissie en twintig kilometer per uur langs en door kantoorgebouwen in de Kop van Zuid. De "people-mover' moet zakenmensen over de Wilhelminapier in Rotterdam vervoeren.

De RET wil graag zijn steentje bijdragen aan de ontwikkeling van de Kop van Zuid, het miljardenproject op de zuidelijke Maasoever. Voor 40 miljoen gulden kan een snelle en efficiënte horizontale lift worden aangelegd die de hele Wilhelminapier goed bereikbaar maakt. De in verval geraakte pier wordt straks een modern zakencentrum dat Rotterdam-Zuid uit het slop moet halen.

“Rotterdam wil concurreren met steden als Hamburg en Düsseldorf”, zegt E. Zeevenhooven, verantwoordelijk voor projectontwikkeling en innovatie bij de RET. Als de gemeente zulke grote ambities heeft, past het niet zakenmensen de hele pier te laten aflopen, vindt de RET, al bedraagt de wandeltijd slechts zeven minuten.

Vier horizontale liften, met plaats voor 45 mensen, gaan automatisch heen en weer. De wachttijd zal zo'n zestig seconden bedragen. De tocht zelf duurt niet veel langer, want de pier is maar 700 meter lang. Of de liften boven de straat moeten hangen of onder de grond zullen zweven is nog niet duidelijk. “We overleggen nog met het Engelse architectenbureau Foster”, zegt Zeevenhooven. Ook wordt gekeken of de liften dwars door de kantoren kunnen worden geleid, waarmee de cliënten nog meer tijd uitsparen.

Op dit moment onderzoekt een internationaal consortium hoe de pier het best kan worden ontwikkeld. In de zomer worden concrete plannen verwacht.