Het woord pap

Wat staat hier boven? Daar staat: pap. Maar wat is pap? Waar denk je aan als je het woord pap ziet?

Denk je aan havermout, brinta of rijstepap?

Of denk je aan pa, paatje, pappie, paps, papsie, papseflap, papa, pappa, papaatje, pappaatje?

Heel weinig kinderen zeggen nog maar vader of va, terwijl jouw ouders dat voor een kwart deden, en je grootouders zelfs voor de helft. Mijn kinderen zeggen altijd vader tegen me als ze willen dat ik met nee antwoord. Dus: "Mag ik hier blijven eten, vader?' vragen ze over de telefoon, en ik zeg: "Nee, dat mag absoluut niet. Kom direct naar huis. Ik heb erg smerig eten en dat moet nodig op'. Maar zeggen ze: "Mag ik hier blijven eten, pap?', dan antwoord ik: "Natuurlijk, kom maar lekker laat thuis'.

Raar dat je een bord vloeibaar-eten-en-toch-geen-soep pap noemt en je vader ook. Misschien omdat het voor een klein kind zo makkelijk is zijn lippen open en dicht te doen en er PAP uit te flappen. Toch heeft nooit een kind aan een bord pap gevraagd: "Gaan we fietsen?' of per ongeluk zijn vader opgegeten.