Erica

Een ingenieursbureau in Haarlem kreeg eens een fascinerende fax van de Leidse projectontwikkelaar en aannemer Erica, die nu bijna failliet is.

“Naar aanleiding van uw schrijven waarin u alwéér om betaling van uw rekeningen vraagt, delen wij u mede dat uw voortdurende gejammer over die paar centen ons tot hier zit!”, begon de tekst.

Werknemers van Erica hadden de brief in veelvoud in hun tas, klaar om uit te reiken aan iedereen die klaagde over achterstallige betalingen. “Als we wat geld over hebben aan het eind van de maand, dan doen we de namen van al onze crediteuren in een hoed en trekken we de naam van de gelukkige winnaar. (...) Maar als u doorgaat met zeuren over geld, gaat uw naam zelfs niet in de hoed”, meldde de fax dreigend.

Dezer dagen is het "gejammer' te horen van meer dan 50 bedrijven over achterstallige betalingen van Erica, dat sinds jaar en dag bekend staat als een wanbetaler. De bizarre fax krijgen de "gelukkige winnaars' deze keer niet. Maar ABN Amro, Pierson Heldring & Pierson, Westland Utrecht, Crédit Lyonnais, NMB en Rabo Bank zouden wensen dat zij de fax wel hadden gezien, voordat zij hun miljoenen in de hoge hoed van Erica stopten.