Dwaze Vaders willen lotgenoot in cel zien

ROTTERDAM, 24 APRIL. Een delegatie van de stichting Dwaze Vaders heeft vanochtend geprobeerd in contact te komen met een vader uit Heeze die voor onbepaalde tijd in het Huis van Bewaring in Den Bosch verblijft omdat hij zijn zoontje niet aan de voogdes wil overdragen.

De delegatie wilde de man in zijn cel bezoeken en hem een bloemstuk overhandigen. Rond het middaguur was het nog onzeker of de delegatie de man in zijn cel zou mogen spreken. Dat heeft een bestuurslid van de stichting Dwaze Vaders desgevraagd gezegd.

Begin vorige maand bepaalde de vice-president van de Haagse rechtbank dat de vader de opvoeding van zijn twee kinderen moest overlaten aan de vriendin van zijn overleden ex-vrouw. Die bleek in haar testament een wilsbeschikking te hebben opgenomen waarin zij haar vriendin tot voogdes over haar kinderen heeft benoemd. De bekendmaking hiervan kwam voor de vader als een volslagen verrassing.

Sinds de crematie van hun overleden moeder verbleven de kinderen bij de vriendin. Begin februari haalde de vader de kinderen op in het kader van de omgangsregeling die erin voorzag dat de kinderen eenmaal in de twee weken bij hun vader zouden zijn. Het meisje bracht hij onder bij familie, zijn zoontje nam hij bij zich in huis. Het meisje is eigener beweging naar de vriendin van haar overleden moeder vertrokken waar zij nu woont.

Dinsdag diende voor de Haagse rechtbank een door de man aangespannen proces waarin hij om een wijziging van de voogdij heeft verzocht. De rechtbank zal naar verwachting over drie weken een beslissing nemen. Eerder heeft de rechter in kort geding bepaald dat de wilsbeschikking rechtsgeldig is en dat de kinderen worden toegewezen aan de vriendin.