De Ruiter neemt halvering selectie manmoedig op

ZEIST, 24 APRIL. Nol de Ruiter, de bondscoach van het Olympisch elftal, mist in de eerste kwalificatiewedstrijd tegen Australië acht van de zestien spelers uit zijn laatste selectie. De Ajacieden Frank de Boer, Kreek, Roy, Van der Sar en Vink, de Feyenoorders Van Gobbel en Taument, alsmede Huiberts van Roda JC en Van Hooijdonk van NAC zullen wegens clubverplichtingen op zondag 17 mei in Sydney ontbreken. Voor de return, een week later in Utrecht, zijn deze spelers wel beschikbaar. De winnaar van de tweekamp plaatst zich voor de Olympische Spelen in Barcelona.

De Nederlandse ploeg vertrekt al op 7 mei naar Australië. Feyenoord en Roda spelen op 10 mei de nationale bekerfinale, Ajax treft op 13 mei Torino in de UEFA-Cupfinale en NAC komt in de nacompetitie uit. Verwoede pogingen van de KNVB om de uitwedstrijd tegen Australië via de wereldvoetbalfederatie FIFA naar een latere datum te verplaatsen hadden geen succes. Coach De Ruiter noemt deze ontwikkeling “vervelend, maar ik ben er bij de KNVB langzamerhand aan gewend geraakt om tegen het einde van het seizoen moeilijk een geschikt tijdstip voor wedstrijden te kunnen vinden”.

De Ruiter, volgend seizoen trainer bij FC Den Haag, zegt desondanks “geen huilverhalen” te willen ophangen. “Ik heb ook nu zeker geen slechte ploeg.” De Ruiter heeft de keuze uit een grote groep talentvolle spelers die qua leeftijd (geboren na 31 augustus '69) voor de olympische ploeg in aanmerking komt. “Dat is geen toeval”, aldus De Ruiter. “Het is het bewijs dat we in het Nederlandse voetbal een zeer behoorlijke jeugdopleiding hebben.” In de noodgedwongen vernieuwde selectie voor Australië zijn drie spelers opgenomen die nog niet eerder voor de nationale jeugdploeg speelden, Mitchel van der Gaag van Sparta, Marco van Hoogdalem van RKC en doelman Sander Boschker van FC Twente.

De Ruiter ziet het als een belangrijk voordeel dat hij in de return tegen de Australiërs spelers kan opstellen die niet de zware reis naar Sydney hebben meegemaakt. Hij doelt daarmee op de verhinderde Ajacieden en Feyenoorders. Een voorstel van de FIFA om het treffen tussen Nederland en Australië in één duel op neutraal terrein te laten afwerken werd door De Ruiter afgeslagen. “Daar had ik geen trek in. Op die manier wordt het een loterij.” De coach beseft dat hij indien Oranje zich mede door een goede prestatie in Sydney plaatst voor Barcelona zijn olympische selectie uit een groot aantal kandidaten zal moeten kiezen. “Maar dat is van later zorg.”

De Ruiter probeert naarstig informatie over de Australische ploeg te krijgen. Hij hoopt nog een wedstrijd van de toekomstige tegenstander te kunnen zien. De Australiërs oefenen waarschijnlijk nog twee keer in Seoul tegen Korea. De Ruiters collega Eddy Thomson zag Nederland al spelen. Hij verbleef net met een jeugdploeg in Nederland toen de olympische ploeg in Utrecht een kwalificatieduel speelde.

Het Australische voetbal moet zeker niet worden onderschat. Het nationale team van spelers tot 17 jaar eindigde verleden jaar bij het WK in Portugal op de derde plaats. Achtentwintig Australiërs komen in Europese profcompetities uit. De bekendste is spits Frank Farina, ex-Club Brugge en nu onder contract bij Bari. In Nederland spelen Graham Arnold (Roda JC) en Jason Polak (Graafschap). Ze zijn te oud om voor de olympische ploeg te kunnen uitkomen. Het grootste Australische talent, Paul Okon (Club Brugge) zal wel meedoen tegen Nederland. Hij is net op tijd hersteld van een zware blessure. In Australië is men momenteel bezig aan de play-offs voor het landskampioenschap.

De volledige Nederlandse olympische selectie: Zoutebier (Volendam), Boschker, Ronald de Boer, Karnebeek, Numan (FC Twente), Roest (FC Utrecht), Van der Gaag (Sparta), Van Hoogdalem, Maas (RKC), Gorré, Refos (SVV Dordrecht), Overmars (Willem II), Cocu (Vitesse), Lanckhor, Meijer (MVV) en Heesen (Wageningen).