Congres VS: schatting leger Irak was te hoog

WASHINGTON, 24 APRIL. De Iraakse strijdkrachten waarmee de door de Verenigde Staten geleide coalitie vorig jaar werd geconfronteerd waren veel minder omvangrijk dan het Pentagon eerder had geschat. Dat staat in een rapport van het Amerikaanse Congres dat gisteren is gepubliceerd.

“Op basis van de beschikbare informatie is in het rapport berekend dat zich in het bezette Koeweit bij het begin van de oorlog in de Golf 183.000 Iraakse soldaten bevonden”, aldus Les Aspin, het democratische lid van het Huis van Afgevaardigden. Aspin is voorzitter van de commissie voor de strijdkrachten van het Huis, die het rapport heeft opgesteld.

In het rapport dat het Amerikaanse ministerie van defensie vorige week over de oorlog in de Golf heeft openbaar gemaakt, wordt een omvang van de Iraakse strijdkrachten van 547.000 man genoemd. De geallieerden hadden tegen Irak 700.000 man in het veld gebracht.

Volgens het rapport van het Congres is het aantal van 183.000 Iraakse militairen gebaseerd op het tellen van 63.000 door de Amerikanen en hun bondgenoten gevangen genomen soldaten bij de 120.000 soldaten die na de oorlog uit het slagveld in Koeweit waren gevlucht.

Het getal van 547.000 man Iraakse troepen was tot stand gekomen door het vermenigvuldigen van het aantal Iraakse divisies dat zich in Koeweit zou hebben bevonden - 42 - met het aantal manschappen waaruit een divisie in het algemeen bestaat.

In gesprekken met gevangengenomen Iraakse officieren was de onderzoekers van het Congres duidelijk geworden dat de Iraakse divisies zich bij het begin van de geallieerde aanval over land slechts op 66 procent van hun organieke sterkte bevonden. Verder bleek dat tijdens de aan het offensief voorafgaande geallieerde luchtaanvallen 153.000 militairen waren gedeserteerd, 17.000 soldaten gewond en 9.000 man gedood. (Reuter)