Ahrend wil met reorganisatie winst verbeteren

AMSTERDAM, 24 APRIL. Ahrend (kantoorinrichting, kantoorartikelen en technische systemen) is begonnen met een reorganisatie om de winstgevendheid te herstellen. De directie van Ahrend zei vanochtend te verwachten dat de winst dit jaar hetzelfde wordt als vorig jaar, toen het resultaat met 40 procent kelderde tot 18,5 miljoen gulden.

De bibliotheekinrichter Bomefa wordt afgestoten door een management-buy-out, zo heeft Ahrend gisteren al bekend gemaakt. Een extern onderzoeksbureau bekijkt wat moet gebeuren met de miskoop Photon, onderdeel van de kwakkelende divisie technische systemen. De divisie kantoorinrichting is bezig met een reorganisatie die vorig jaar 100 contractanten hun baan kostte en dit jaar een nog eens verlies van 100 arbeidsplaatsen kan betekenen.

Kantoorinrichting, met een omzet van 362 miljoen op de totale omzet van 524 miljoen de grootste divisie, lijdt ernstig onder het zeer onregelmatige orderverloop het afgelopen jaar. “Het heeft ons vele miljoenen gekost, een aanzienlijk deel van de totale winstval”, zei financieel directeur Th. van der Raadt vanochtend zonder in details te treden.

Eind 1990 stortte het orderaanbod in, een daling die zich voortzette tot zomer 1991, waardoor de machines onderbezet raakten. “In september besloten wij de capaciteit af te bouwen, maar in oktober kregen wij ineens een vloedgolf aan orders die nauwelijks voor de jaarwisseling de deur uitkonden. Zowel de orderdaling als het opnieuw opbouwen van de capaciteit heeft geld gekost”, zei Koenders. Daarnaast daalden ook de marges in de kantoorinrichting van 15 naar 9 procent, doordat minder eigen produktie werd verkocht en meer produkten van derden werden geleverd.

Op de Nederlandse markt is volgens Koenders sprake van een stagnatie, reden om meer verkoopactiviteiten te ontplooien over de grens. Koenders toonde zich dan ook teleurgesteld over het afketsen van de samenwerking met het Franse Guilbert, die nagenoeg rond is. Vrolijker was hij over België (omzet ongeveer 35 miljoen) waar Ahrend na de overname van Samko en de verregaande samenwerking met Arco tot de drie grote spelers is gaan behoren. Groot-Brittannië, waar Ahrend vorig jaar verliezen moest incasseren, vertoont tekenen van een lichte opleving.

De hoop van Ahrend is nu vooral gevestigd op Duitsland (omzet 9 miljoen), waar Ahrend zojuist samen met twee anderen een grote order van een bank in de wacht heeft gesleept. “Na het openen van een kantoor in Kassen hebben wij nu zowel een goede positie in Berlijn als in Hamburg, dat ontzettend in opmars is met zijn kantoren”, zei Koenders die ook de opening van een vestiging in Praag bekendmaakte.