Voortplanting zalmkarper in gevangenschap gelukt

Voor het eerst is het gelukt om de colossoma of zalmkarper in gevangenschap te laten voortplanten.

Dat gebeurde onlangs in proefvijvers van de Universidad Nacional in Guapiles in Costa Rica. ""Een gelukstreffer'', noemt dr. Karel Kleyn dit succes. De leider van het Nederlands visproject ging er steeds van uit dat de broedtijd van de vis, die oorspronkelijk uit de Amazone komt, tegen het eind van het jaar was. Twee jaar lang zonder vruchtbaar resultaat. Maar twee vakgenoten uit Wageningen raadden hem aan om de vissen het hele jaar door bij elkaar te doen.

Het project zoekt naar een rendabele teeltwijze van colossoma, zodat op termijn commerciële visboerderijen kunnen worden opgezet in Costa Rica en heel Midden-Amerika. Voor dit onderzoek is het belangrijk om over voldoende pootvis te beschikken.

De colossoma is weinig kieskeurig en groeit razendsnel. De colossoma heeft geen voorkeur voor dierlijk of plantaardig eiwit. De vis leeft net zo goed op eieren als op sojameel.

De proefvijvers in Guapiles zijn in bruikleen van Corbana, de landelijke bananengigant. Als de bananenmarkt instort wil Corbana kunnen uitwijken naar alternatieve inkomsten, zoals viskwekerijen.

De visteelt in Costa Rica staat op een laag pitje. De Costaricanen zijn geen visliefhebbers. Jaarlijks eten ze niet meer dan 5 à 6 kilo vis per inwoner. De gemiddelde visconsumptie in de wereld is volgens de FAO 11 kilo. (Nederland zit daar iets boven.) De vis moet straks kunnen concurreren met vlees, dat erg goedkoop is in Costa Rica. De lage vleesprijs van gemiddeld minder dan een tientje per kilo komt doordat rundvee extensief wordt gehouden, ongeveer een koe per ha. ""Om de produktieprijs van de colossoma verder te drukken kunnen we misschien de dikke, stevige huid verkopen, want daar is ongetwijfeld goed leer van te maken. Maar dat moeten we nog uitzoeken'', zegt Kleyn.

    • Peter de Jaeger