Regering van Japan nodigt N-Korea uit voor bezoek

TOKIO, 23 APRIL. De regerende Liberaal Democratische Partij in Japan heeft een vertegenwoordiger van de Noordkoreaaanse communistische partij uitgenodigd voor een bezoek aan Japan halverwege juni. Noord-Korea heeft de uitnodiging aanvaard.

Om de Amerikanen niet voor het hoofd te stoten, zal de uitnodiging officieel pas de deur uit gaan wanneer de inspectie door het Internationale Atoom en Energie Agentschap van Noord-Korea's atoomfabrieken, voorzien voor volgende maand, achter de rug is en Noord-Korea een datum heeft vastgesteld waarop het de inspecteurs van het IAEA toelaat.

De LDP wil met het bezoek een doorbraak bewerkstelligen in de vastgelopen besprekingen over normalisatie van de betrekkingen tussen beide landen. Daartoe zou tijdens het Noordkoreaanse bezoek een "vriendschapsassociatie' moeten worden opgericht die, zo hoopt men in de LDP, het contact met de autoriteiten in Noord-Korea kan vergemakkelijken.

De vriendschapsassociatie zou op haar beurt in augustus een bezoek mogelijk moeten maken aan zo'n 1.800 Japanse vrouwen die met Noordkoreanen zijn getrouwd. Japan zou de rekening betalen. Japan en Noord-Korea onderhouden geen diplomatieke contacten.

De uitnodiging, gericht aan Kim Yong Sun, hoofd internationale zaken van de Arbeiderspartij, is vorige week gedaan tijdens de 80ste verjaardag van de Noordkoreaaanse leider, toen een groot aantal Japanse parlementariërs, de meeste overigens van de Sociaal-Democratische Partij, Japans grootste oppositiepartij, Noord-Korea's hoofdstad Pyongyang bezocht.

De uitnodiging heeft de zegen van de "kingmaker' van de Liberaal Democratische Partij, LDP's vice-president Shin Kanemaru, zo meldt vandaag The Japan Times, en dat betekent dat tot in de hoogste kringen van de LDP grote waarde wordt gehecht aan het bezoek.