Ramp Tsjernobyl eiste meer dan zesduizend levens

MOSKOU, 23 APRIL. De ramp in de kerncentrale van Tsjernobyl, deze week zes jaar geleden, heeft tussen zes- en achtduizend mensen het leven gekost. Dat heeft gisteren Georgi Gotovtsjits gezegd, de Oekraïense minister die speciaal is belast met de nasleep van de ramp in Tsjenobyl. Gotovtsjits gaf het dodencijfer tijdens een persconferentie in Kiev.

Tot nu toe is het officiële dodental nog altijd 32. Maar de afgelopen jaren is in Kiev herhaaldelijk - zij het onofficieel - gezegd dat het werkelijke dodental van de catastrofe in Tsjernobyl hoger ligt. Daarbij zijn getallen genoemd die varieerden van 250 tot tienduizend. Na de ramp zijn volgens berekeningen van het Europees Parlement zeker 150.000 mensen blootgesteld geweest aan verhoogde straling.

Gotovtsjits, die werd geciteerd door het Russische persbureau ITAR-TASS, gaf weinig details over het nieuwe dodental. Hij zei wel dat het sterftecijfer onder de jonge helpers, die direct na de ramp werden ingeschakeld om de gevolgen van de brand in kernreactor nummer vier te bestrijden, drie tot vijf keer zo hoog lag als bij leeftijdgenoten elders.

Op 26 april 1986 kwam het in reactor nummer vier van Tsjernobyl tot een ontploffing, die werd gevolgd door een brand. De uren en dagen daarna werden grote delen van Wit-Rusland en de Oekraïne en vervolgens ook andere delen van Europa blootgesteld aan sterk verhoogde straling. De reactor werd in de maanden na het ongeluk “verpakt” in beton, dat overigens onlangs scheuren is gaan vertonen. De autoriteiten in de Oekraïne hebben onlangs besloten de kerncentrale van Tsjernobyl volgend jaar geheel stil te leggen. (AFP, AP)