Philips ontwikkelt nieuwe zuinige chip met SGS-Thomson

PARIJS, 23 APRIL. Philips en de Frans-Italiaanse staatsonderneming SGS-Thomson zullen gezamenlijk een nieuwe stroombesparende chip ontwikkelen.

Dat is gisteren bekend gemaakt door Heinz Hagmeister, bestuursvoorzitter van Philips Semiconductors en president Pasquale Pistorio, president van SGS-Thomson Micro-electronics Group.

Niet bekend

De twee grootste Europese chipfabrikanten zullen de zogenoemde CMOS-chips ontwikkelen, die onder meer gebruikt zal worden in de audio- en de video-apparatuur van de toekomst, zoals Philips-breedbandtelevisie HDTV.

Driehonderd research-medewerkers van beide bedrijven, van wie dertig van Philips, zullen betrokken worden bij een project in Crolles, bij de Franse stad Grenoble. In Crolles hebben SGS-Thomson en het Franse telecommunicatie-instituut CNET 200 miljoen dollar in een nieuw onderzoekscentrum genvesteerd. Het instituut zal in de tweede helft van dit jaar operationeel worden.

Het eerste gezamenlijke project is gericht op het ontwikkelen van chips van een halve duizendste milimeter (0,5 micron). SGS-Thomson en Philips zullen deze chip mogelijk elk afzonderlijk gaan produceren. Het contract tussen beide bedrijven dat gisteren is ondertekend, voorziet in de mogelijkheid van een produktie van een beperkte omvang voor Philips in Crolles. Ook de chipsfabriek van Philips in Nijmegen zal op den duur bij de produktie kunen worden betrokken.

De overeenkomst waartoe in beginsel vorig jaar november werd besloten, past volgens Philips-directeur Hagmeister “zeer goed in onze strategie om Europese systeemleveranciers eersteklas produkten te leveren die zijn gebaseerd op geavanceerde procestechnologie”. De Europse elektronische industrie zal ongelimiteerde, tijdige toegang krijgen tot een Europees kenniscentrum.

President Pistorio van SGS-Thomson zei dat de overeenkomst “voor de voorzienbare toekomst Europa's technologische onafhankelijkheid en leiderschap in vele belangrijke sectoren garandeert”.

SGS-Thomson en Philips zullen bij de Europese Gemeenschap een voorstel in dienen om het onderzoekscentrum in Crolles te laten fungeren als een Europese “centre of excellence” voor produktiewetenschap. Ze zouden dan financiële steun kunnen krijgen van de Gemeenschap en de nationale regeringen (in het kader van EG-programma Jessi).

SGS-Thomson Micro-electronics is na Philips Semiconductors de grootste chipsfabrikant van Europa. Het bedrijf dat gezamenlijk eigendom is van Thomson CSF (dat op zijn beurt een dochter is van de nationale Franse Thomson-groep) en heeft 17.000 medewerkers. Philips Semiconductors telt 19.500 medewerkers.

De nieuwe plannen van Philips zijn de eerste op chipsgebied na het dramatische jaar 1990. Toen stopte Philips na meer dan een miljard gulden verlies te hebben geleden met de produktie van statische geheugenchips, de zogenoemde SRAM's.

    • Jan Gerritsen