Philips ontbindt verhuurbedrijf video Superclub

ROTTERDAM, 23 MAART. Philips heeft de Zwitserse holding van het Belgische videoverhuurbedrijf Superclub ontbonden. Het Eindhovense concern is nu van plan om de minderheidsaandeelhouders uit te kopen.

Gisteren maakte Philips tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering gebruik van de meerderheid van 51 procent van de stemgerechtigde aandelen Superclub die het in bezit heeft, om de holding te liquideren. De minderheidsaandeelhouders, onder wie de participatiemaatschappijen Euroventures en Benevent, stemden tegen.

Philips gaat nu onderhandelen met de vereffenaars van de geliquideerde holding om tot een prijs te komen voor de aandelen van Superclub. Binnen een aantal weken moet bekend worden hoeveel de minderheidsaandeelhouders voor hun aandelen Superclub ontvangen. De groep van aandeelhouders mocht van Philips een van haar vertegenwoordigers, J. Delcroix, afvaardigen als lid van de groep van in totaal vier vereffenaars bij de liquididatie van Superclub.

De opheffing van Superclub komt niet onverwacht. Vorige week verloor Euroventures een kort geding waarin werd geëist dat de opheffing van Superclub SA zou worden uitgesteld. Er loopt nog een rechtszaak van Euroventures tegen Philips, wegens vermeende onrechtmatige handelingen van het door Philips bij de bedrijfsvoering van Superclub. De uitslag daarvan wordt niet op korte termijn verwacht.

Nu Superclub is opgeheven kan Philips zich gaan bezighouden met de reorganisatie van de videoverhuurketen, die circa 100 verhuurbedrijven bezit in België, en 500 in de Verenigde Staten. Philips stapte twee jaar geleden in Superclub om meer controle te krijgen over de distributiekanalen van de bij haar audiovisuele produkten behorende software; films en muziek. Het concern stak in de tweede helft van vorig jaar al 572 miljoen gulden in Superclub, dat in de negen maanden tot eind 1991 een verlies maakte van 235 miljoen gulden, en een negatief eigen vermogen heeft van 550 miljoen gulden. Inclusief de overige investeringen in Superclub wordt de financiële betrokkenheid van Philips bij het videoverhuurbedrijf geraamd op 800 miljoen gulden.

De waarde van Superclub wordt door Crédit Suisse First Boston in een rapport geschat op -140 miljoen gulden tot -385 miljoen gulden. De Zwitsers/Amerikaanse bank was door Philips verzocht om een waardebepaling van Superclub op te stellen, om daarmee tot een schatting van de waarde van de aandelen te komen.

Het bedrag waarop Philips aan de hand van het rapport per aandeel uitkomt, werd gisteren niet onthuld. De minderheidsaandeelhouders die het rapport hebben ingezien, zijn gebonden aan een strenge geheimhoudingsplicht. In theorie is de waarde van aandelen van een onderneming met een negatief eigen vermogen nihil, omdat het bedrijf technisch failliet is. In de praktijk hebben aandelen van een dergelijke onderneming slechts een symbolische of speculatieve waarde. In het recente verleden circuleerden schattingen van 148 Belgische franc (8 gulden) tot 180 franc. Twee jaar geleden waren de aandelen nog het dertigvoudige waard.