Particulier koopt Haags plafondstuk

AMSTERDAM/LONDEN, 23 APRIL. Op een veiling bij Christie's gisteren in Amsterdam is een schildering van de Oostenrijker George Sturm welke jarenlang het plafond sierde van het Haagse stadhuis aan de Groenmarkt, door een Nederlandse particulier gekocht voor 25.300 gulden. De veiling van ruim driehonderd negentiende-eeuwse schilderijen en aquarellen bracht in totaal 3,4 miljoen op.

De gemeente Den Haag heeft van aankoop afgezien. Volgens woordvoerder K. van Boven was dat geen kwestie van geld: “Het plafondstuk is niet speciaal voor het gebouw gemaakt en is geen topstuk van de negentiende eeuw. Moet je dan het goede stuk dat er nu hangt, verwijderen en het andere terugrestaureren, alleen omdat het toevallig nu op de markt komt?”

Het pronkstuk, een winterlandschap met schaatsers op een vaart met diverse molens van Andries Schelfhout, kocht een Nederlandse kunsthandelaar voor ruim 4,3 ton. Op de veiling bleken werken uit de school van Barbizon zeer in trek te zijn bij bieders die speciaal voor deze veiling uit tien landen in Europa, de Verenigde Staten en Japan waren overgekomen. Vijfentwintig bieders deden via de telefoon mee. Een Zwitserse verzamelaar betaalde bijna twee keer zoveel dan de geschatte opbrengst van 30.000-50.000 gulden voor een werk van Adolphe Monticelli. Het Mesdagmuseum zag een werk van Constant Troyon aan zijn neus voorbij gaan. Een Nederlandse verzamelaar werd de nieuwe eigenaar.

Rijksmuseum Paleis Het Loo in Apeldoorn heeft bij Christie's in Londen een zijden wandtapijt uit ongeveer 1690 gekocht. Het werd vervaardigd in Brussel en stelt het koninklijk wapen van stadhouder-koning Willem III en Mary II voor. Verder zijn de goden Mars en Minerva te zien. Het tapijt werd ontworpen door Daniel Marot, de Franse hofarchitect van stadhouder Willem III. Marot was onder meer betrokken bijde afwerking van het interieur en de inrichting van de tuinen van Paleis Het Loo. Hij ontwierp in totaal zestien wandtapijten voor William en Mary.